Реклама / Ads
2| 3016 |27.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Има как България да влезе в еврозоната и Шенген и да получи шанс за ускорено и стабилно развитие

.
Има как България да влезе в еврозоната и Шенген Източник: БГНЕС
С членството в Шенген и в еврозоната, което може да стане до година и половина, България ще завърши евроинтеграцията си ще получи шанс за ускорено и стабилно развитие. Защо е важно България да влезе в Шенген?

България отдавна е изпълнила техническите критерии за прием в Шенгенското пространство, но недоверието към върховенството на закона и високата корупция у нас са мотив някои страни-членки да са резервирани.

 

Не можем да си позволим да чакаме повече да бъдем само пазачи на външната граница на ЕС, а навътре да ни проверяват. Не искаме и не заслужаваме да бъдем втора категория европейци.

 

От присъединяването ни към шенгенското пространство ще има и съвсем конкретни ползи:

 

·       Нашите превозвачи няма да чакат по границите с часове и дни, от което да губят конкурентно предимство, да плащат неустойки, да изтича срокът на годност на превозваната стока.

 

·       Българските туристи, когато отиват на море в Гърция или пътуват в други страни няма да чакат на опашки с колите си, нито да се чувстват унизени от проверки като отделна категория европейци.

 

·       Доверието в страната ще се повиши и България ще бъде възприемана като сигурно място, както останалите държави от това пространство. Защо е важно България да влезе в еврозоната?


.

Членството на България в еврозоната ще завърши евроинтеграцията на страната ни.

 

Колкото по-скоро приемем общата европейска валута, толкова по-бързо ще се възползваме от този трамплин за модернизация и растеж. От периферията, България ще застане в сърцето на Европа.

 

От присъединяването ни към еврото ще има съвсем конкретни икономически ползи:

 

·       Лихвите по кредитите за домакинствата и бизнеса ще намалеят, защото международните рейтингови агенции ще качат с една или две стъпки кредитния рейтинг на страната ни.

 

·       По-високият кредитен рейтинг ще понижи и лихвите, които плащаме по държавния дълг. А това ще освободи ресурс за финансиране на политики за хората.

 

·       Търговските банки вече няма да е нужно да поддържат толкова крупни безлихвени резерви в БНБ. Тези средства ще се освободят и банките ще могат да увеличат кредитирането, с което да се ускорят потреблението и инвестициите.

 

·       Рисковете от икономически кризи у нас ще намалеят, защото финансовият и бюджетен мониторинг в еврозоната е по-сериозен от родния и защото при нужда България ще има пряк достъп до европари – от Европейския механизъм за стабилност и от Европейската централна банка.


Страховете, които противниците на членството на България в еврозоната разпалват, са напълно несъстоятелни, защото:

 

·       Членството в еврозоната няма да увеличи инфлацията, понеже няма какво допълнително да я предизвика. Никоя държава, приела еврото не е отчела по-висока инфлация в сравнение със страните, които са запазили валутите си.

 

·       Няма да загубим суверенитет, защото паричният ни суверенитет е загубен преди четвърт век с въвеждането на валутния борд. Обратното, в еврозоната ще придобием суверенитет, защото ще имаме право на глас в определянето на паричната политика на Европейската централна банка.

 

Колкото до носталгията по древния лев, франкът и драхма, например са доста по-древни, но оставянето им в историята не отнема национално самочувствие на французи и гърци. А еврото върху банкнотите е изписано и на кирилица.

 

·       Няма да плащаме дълговете на други държави, защото вноските ни в спасителния фонд на еврозоната – Европейския механизъм за стабилност представляват капиталови дялове и дългови вземания, по които ще получаваме дивиденти и лихви.

 

·       Държавният ни дълг няма да се увеличи – напротив, бюджетният дефицит е под мониторинг и предварителна оценка от Еврокомисията и Съвета на финансовите министри. Държавният дълг спрямо БВП на страните от еврозоната е по-нисък от този на САЩ и Обединеното кралство. А дългът на Естония и Люксембург е по-нисък дори от българския.

 

Изборът е ясен. Стабилна бедност отново или нормален европейски живот. Няма спасител, зависи от теб. Гласувай на 2 април с номер 12. Има как!

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2923 |26.03.2023 Има как здравеопазването в България да е модерно и достъпно . 3| 3447 |25.03.2023 Георги Гвоздейков: България ще плати 6 пъти по-скъпо за медицински хеликоптери . 0| 3070 |25.03.2023 ПП-ДБ: България може и трябва да има независима и евтина енергия . 2| 3168 |24.03.2023 Има как да имаме развити региони и условия за по-добър живот във всяко кътче на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads