Реклама / Ads
15| 10115 |08.03.2015 ЛАЙФ СТАЙЛ

Обгазяват бананите в Бургас за бързо зреене

.
Вкарват от Еквадор опасни плодове и се обработват в тукашна база в Бургас. Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. Притеснителното е, че бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Обгазените плодове съдържат 90% етилов алкохол.
 
"Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури", категорична е пред БНТДафинка Главанска, старши инспектор в БАБХ и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.

Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак обясниха, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3949 |29.05.2025 Канабис в желирани бонбони. Haribo изтегля продукти от Нидерландия . 6| 6448 |09.03.2025 БАБХ разкри какво е качеството на храните, които консумираме . 4| 3123 |05.02.2025 Шестокласници пушат вейпове, над 10% от учениците са експериментирали с райски газ . 1| 4028 |22.12.2024 БАБХ затвори 5 обекта преди празниците, текат масови проверки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads