Реклама / Ads
0| 8723 |09.06.2014 ЛАЙФ СТАЙЛ

Тайната на ароматното кафе

.
Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл".Съставът на водата променя коренно вкуса на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.
 

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на екстракта от кафето, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса.

Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването ѝ, също не е подходяща.

"Зърната на кафето съдържат стотици химикали - каза Кристофър Хендън от екипа. - Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата, затова има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна", пояснява още специалистът.

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода.

Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3264 |09.12.2025 Звезда от "Сексът и градът" се омъжи на 69 години . 1| 4977 |24.11.2025 Фреди е мъртъв, да живее Фреди . 1| 6110 |23.10.2025 Модел от OnlyFans задържан след въоръжен обир . 0| 5939 |20.10.2025 ChatGPT: скоро и с еротични умения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads