Реклама / Ads
6| 6109 |21.10.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Привикват експерти в здравното министерство заради ваксините

.
Ваксината Пентаксим
В момента в здравното министерство се нищи откъде са изтекли документите към Фрог нюз за вноса на 100 000 опасни ваксини с живак „Еувакс” срещу хепатит В. Има данни, че през последните три дни се привикват хора един по един, с цел да се потулят нещата.
 
Според източници от министерството, ваксината се намира в столичен склад. Здравният министър Петър Москов заяви вчера, че тя няма да се прилага в рамките на имунизационния календар. Даже обясни, че ако е наред, щяла да се използва за възрастни хора и имигранти. Москов се оплака, че срещу него тече черна кампания.

Въпреки това той не отговори на много конкретни въпроси като: Кой е дал разрешение за вноса на опасната ваксина, при положение, че становището на Изпълнителната агенция по лекарствата е против нейното използване? Защо ИАЛ не е била предупредена, когато ваксините са пристигнали на митницата, каквато е практиката? Как ваксини с такова съдържание на живак ще се използват? Кой има интерес от сделката за размяна на ваксини между Турция и България, която пък предоставя на южната ни съседка БЦЖ-ваксини? Въпросите ще се увеличат след нови разкрития, които Фрог ще публикува скоро.

Любопитното е, че четири от компонентите на петвалентната ваксина „Пентаксим”, внесена от Турция заедно с "Еувакс", не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Става дума за съставките, които касаят изграждането на имунитет срещу дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит, разкриха пред Фрог източници от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Пълен картбланш е даден от ЕАЛ само за петата съставка от ваксината, която е отговорна за съпротивителните сили срещу менингит. Експерти в областта на фармацията твърдят, че тя е изпратена от Франция в Турция и там е добавена към останалите четири компонента. От ИАЛ уверяват, че Пентаксимът може да се използва, тъй като с четирите съставки, за които няма одобрение от ЕАЛ, се имунизират децата във Франция. На практика това е единствената европейска страна, в която ваксината се прилага.

Оказва се, че има специална наредба, която дава възможност имунизацията да се прави на базата на това, че ваксината се използва поне в една страна от ЕС. Именно този факт е дал основание на ИАЛ да даде положително становище за вноса на Пентаксима от южната ни съседка. Това, което боде очите на специалистите е, че в листовката, която го придружава пише, че при проблеми, трябва да се търси помощ от властите в Турция. Само по себе си това е недопустимо.

Листовката към Пентаксима, в която ни съветват да се обърнем към турските власти при нужда

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8270 |21.10.2015 Фрог научи: Повишават издънил се полицейски шеф при атаката в ТВ7 . 3| 5870 |21.10.2015 Първо във Фрог: Конфискувана кола за наркотици подарило МВР на Антонов . 43| 9233 |20.10.2015 Само във Фрог: Научният ни елит иска да си върнем Западните покрайнини . 1| 5153 |20.10.2015 Фрог позна: Правят Държавно предприятие в МВР за услуги на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads