Реклама / Ads
17| 12009 |18.02.2016 ИНТЕРВЮ

Д-р Тодоров за Фрог: Москов се готви да разблокира резерва на НЗОК

.
д-р Георги Тодоров
Д-р Петър Москов не може да увеличи направленията както обещава, защото няма пари за това. Има само един начин да го направи – като разблокира резерва на Касата. Да припомня, че не министърът разблокира този резерв, а Надзорният й съвет и то когато възникнат извънредни ситуации. В момента министър Москов признава, че такъв момент ще настъпи и отсега подготвя почвата Надзора да вземе такова решение за разблокирване. За това предупреди пред Фрог нюз д-р Георги Тодоров, зам.-председател на Контролната комисия на БЛС.
 

 - Д-р Тодоров, съгласни ли сте с аргументите на опозицията за искания от нея вот на недоверие към здравния министър?

 

- Този вот беше скрит за обществеността. За първи път в демократичната история на България Народното събрание гласува вотът на недоверие да не бъде излъчван, за да не могат хората да чуят аргументите на опозицията или на тези, които защитават правителството.  От 91 г. насам не е имало вот, който да не се е предавал по медиите. Факт е, че скриха вота от обществеността, от хората, които пътуват в автомобилите си, от хората, които са пенсионери, и се чудат как ще се лекуват... Това е свинщина! Вече се гледа на населението като на плячка.  

 

- Как мислите, скандалът с ваксините не е ли достатъчен сам по себе си да се поиска оставката на здравния министър?

 

- По отношение на ваксините Москов е закононарушител и е нарушил клетвата си пред НС, че ще спазва законите на страната. Закононарушителите не могат да бъдат министри.

Заражда се и втори скандал с ваксини, които се изнасят в Турция. Ние изнасяме за Турция нещо си, което ако го произведем тук, може да спечелим много повече. В първоначалния бизнес план на държавната „Бул Био”, чийто принципал е МЗ, е била заложена печалба от 200 млн. лв. Министерството на здравеопазването се е отказало от едни милиони?! Пламен Кенаров е бил назначен някога от Гайдарски там, сега е главен секретар на здравното министерство. Той да обясни как точно стоят нещата. 

 

- Възможно ли е да бъдат увеличени направленията на лекарите, каквато заявка даде министър Москов?     

 

- Здравният министър Петър Москов с увеличаването на направленията призна, че има проблем с тях. Той се опитва да разреши проблема с говорене. Зад броя на направленията стоят пари – те са записани в графа специализирана извънболнична помощ, т.е. това са пари за специалисти, които тази година са много малко увеличени в сравнение с миналата. Няма как да има 630 000 направления повече, защото срещу тях стоят пари. Това означава, че министър Москов смята, че законът е врата в полето и той може да мине както си иска през нея или да я заобиколи. Ако дойде пациентът и трябва да отиде на рентген, практикуващият лекар издава направление, с което моментално му се намаляват парите, които му се дават на тримесечие. В Закона за бюджета на Касата е записано, че тази година има 70 млн. 440 хил. лева и тази сума е приета от парламента. Интересно ми е откъде ще се вземат повече пари. Има само една опция – да се разблокира резервът на Касата. Да припомня, че не министърът разблокира този резерв, а Надзорният й съвет и то когато възникнат извънредни ситуации. В момента министър Москов признава, че такъв момент ще настъпи и отсега подготвя почвата Надзорът да вземе такова решение за разблокирване.

Увеличението на направленията на този етап без да има постановление е фриволно изхвърляне в публичното пространство с цел да се хареса на хората. В тази държава има закони, които трябва да се спазват – това отличава правовите държави от банановите републики. От време навреме Лекарския съюз се съгласява с Петър Москов. Само че той в момента се управлява от човек, който абсолютно не познава извънболничната помощ и няма никакъв хабер от нея.

Не можеш да обещаеш нещо по отношение на направленията, просто защото законът не ти го позволява. Освен ако министърът не превърне Здравната каса в собствена разплащателна касичка- агенция, на която може да казва какво да прави.

 

- Докъде стигна оспорването на здравната карта пред КС?

 

- БЛС е конституиран като страна в дело № 9 от Конституционния съд. Въпросът е, че хем сме получили писмо за това, хем никой не знае за него. Разтръбих на целия управителен съвет, че БЛС трябва да даде мнение, защото в противен случай трябва да се съгласи с националната здравна карта. Д-р Венцислав Грозев явно е поел ангажимент пред здравния министър и ако даде мнение, че не е съгласен, означава, че не си изпълнява ангажиментите. Ако даде мнение, че сме за здравната карта – значи не защитава колегите си. Ако не отговори, значи, че не уважава Конституцонния съд.

 

- Много ваши колеги се противопоставят на идеята за пръстовите отпечатъци, вие присъединявате ли се към тях?

 

- Д-р Москов с пръстовите отпечатъци нарушава закона. Няма правно основание да бъде въведено такова нещо. Пръстовият идентификатор не фигурира нито в някой закон, нито в някоя наредба. БЛС се е опитал да го прокара през Националния рамков договор. Ако не подпишем НРД, ще се окаже, че обществената поръчка, която е обявена за пръстовия отпечатък от Касата, е без правно основание и тя няма как да оправдае този разход.

С пръстовия отпечатък се създава и друг проблем – нерегламентираните разходи на лечебните заведения за четците. Защо след като Касата и министерството могат да бъдат бенефициенти по европейски програми, да не направят проект, да платят на фирмите и да го раздадат на всички?

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12592 |24.12.2015 СЕНЗАЦИЯ! Дядо Коледа само пред Фрог: Яка ви дỳша за Новата година! . 23| 10253 |21.12.2015 Д-р Н. Иванова за Фрог: Чорба от свинско и ориз помага при препиване . 24| 31014 |07.12.2015 Кр. Янков за Фрог: Реформа, бюджет-2016 и Бъчварова- скарани с МВР . 2| 8675 |07.12.2015 А. Саве за Фрог: В България демокрацията е заменена с бюрократичен авторитаризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads