Реклама / Ads
0| 5810 |07.10.2016 МИСТЕРИИ

Бизнесът писна: Най-много корупция - в обществените поръчки

.
Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено по БТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.
 

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

 

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

 

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

 

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.” Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

 

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4049 |03.10.2016 Бизнесът иска забрана на сливането на почивните дни . 1| 3926 |03.10.2016 Момчил Неков: Образованието и бизнесът да спрат „изтичането на мозъци” от България . 0| 3836 |26.09.2016 Жаблянов: Обществените поръчки и купуването на избори са ключови за борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads