Реклама / Ads
18| 5049 |25.12.2009 НОВИНИ

1,5 млн събра „Българската Коледа”, най-малко досега

.
Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
1 516 185 лева са събрани до този момент от инициативата „Българската коледа”. Сумата бе уточнена след проведения в Народния театър „Иван Вазов” концерт, в рамките на инициативата, която е под патронажа на президента Георги Първанов.
 


 В концерта участваха известни български изпълнители. Сред гостите бяха президентът Първанов и съпругата му Зорка Първанова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, политици и интелектуалци.

Това е най-малката сума, събирана досега през последните години. На официалния сайт на президентската инициатива обаче е записана сумата 928 250 лв. През 2008 г. са били отчетени малко над 3 млн лв. Рекордът е през 2007 г. – 3,7 млн. През 2005 са отчетени близо 2 млн лв.

Въпреки масираната рекламна кампания в повечето големи медии и ангажирането на популярни лица от шоубизнеса, тази година спадът е очевиден.

Бизнесмени смятат, че не са ясни правилата за използване на средствата, въпреки уверенията на организаторите, че всичко е прозрачно. Витаят слухове, че медицинската апаратура, която се дарява на болнични заведения, се закупува от определени фирми, близки до инициаторите, които по този начин са облагодетелствани. Освен това все повече се налага мнението, че благотворителността е хубаво нещо, но не става с подканяне и реклама. Говори се също, че някои от участниците в благотворителните прояви получават сериозни хонорари. Не са малко и хората, които смятат, че благотворителността изисква дискретност, а не афиширане, както и че държавата трябва да поеме грижата за болните деца, а не те да разчитат на sms-и. Както е известно близо 24 млн лв не бяха усвоени през 2009 г. от Фонда за лечение на деца в чужбина поради недобра организация и тромави процедури.

Тази година събраните пари ще бъдат насочени за подпомагането на Детските неврологични клиники на Специализираната болница за активно лечение „Св. Наум” София, Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги” Пловдив, Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина” Варна и Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски” Плевен. Очните детски клиники към Александровска болница София, Специализираната очна болница Варна и Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна” София.
Отделенията по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение Монтана, Многопрофилната болница за активно лечение Шумен, Втора Многопрофилна болница за активно лечение София и Националната кардиологична болница София.

„Българската Коледа, не са загубени за инициативата. Те показаха най-добрите черти на българина. Добрината и човещината се изразиха в събраните немалко средства и в това, че бяха подпомогнати 400 деца и около 90 клиники в страната. Това каза президентът Георги Първанов преди началото на благотворителния концерт. По думите му благодарение на инициативата са били набавени жизненоспасяващи средства, което не е малко във времето на криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4497 |20.11.2009 ГЕРБ събра 60% народна любов . 1| 5156 |06.11.2009 ВСС се коoрдинира с Народното събрание . 3| 6312 |04.10.2009 Рухна покривът на първото Народно събрание . 10| 4846 |26.08.2009 Иван Костов: Бюджетните приходи няма да бъдат събрани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads