Реклама / Ads
17| 4903 |01.11.2009 НОВИНИ

15 000 ежегодно си купуват шофьорските книжки

.
Ал. Цветков е амбициран да промени ЗЗП
Съществува една силна корупционна среда за купуване на шофьорски книжки. Около 15 000 водачи ежегодно си купуват свидетелства за управление на превозни средства, след това излизат на пътя и стават убийци.
 
Така се „фабрикуват” потенциални убийци, обясни министърът на транспорта Александър Цветков в предаването на БНР „Неделя 150”.

Затова искаме да променим философията на закона за пътищата, допълни още той, за да отпадне фиктивното обучение на водачите.В момента има много школи в страната, които предлагат силно занижени цени и това не е случайно, убеден е министър Цветков.

Ще се оборудват всички изпитни зали с технически средства, които да позволяват непрекъснат контрол. Изпити ще се провеждат и на компютър и така няма да се манипулират данните, уточни още той.

В автомобилите ще има видеокамери, които ще гарантират обективността на провежданите изпити.

С тези технически средства ще можем да осъществяваме реален контрол върху курсистите. Тези изпити трябва да отразяват реалната подготовка на водачите, подчерта Цветков.

Според министърът на транспорта се спекулира се повишаването на цената на курсовете. „Не, тя няма да се увеличи, защото ще изкара на светло разходите, които реално се правят от фирмите. Едно устройство като уеб камера не може да увеличи цената на курсовете, защото техническите решения могат да струват около 500 лв. Да цените, ще се повишат там, където са били нереални и хората не са получавали добра услуга”, каза той. Така ще се елиминира субективният фактор.

След Нова година мерките ще бъдат факт, ако промените в закона за движение по пътищата се приемат.Промените в закона предвиждат и нова регламент на провеждане на годишните прегледи на превозните средства – днес има възможност такива прегледи да се правят без автомобилът да е на място, което е не е редно.

За един месец след извънредни проверки над 220 автобуса са били спрени, тъй като не отговарят на нормите за безопасност. В същото време те са минали годишни прегледи. Според министъра с промените ще се персонализира отговорността при техническия преглед, тъй като сега тя е комплексна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4966 |01.11.2009 Започва акция “Светлина” . 3| 6655 |01.11.2009 Празнуваме Деня на народните будители . 11| 6004 |01.11.2009 Акция "Морава" смаза наркомафията в Сърбия. А у нас? . 21| 5617 |31.10.2009 Т. Дончева: Трябва да изчистим пътя на партиятa

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads