Реклама / Ads
42| 17088 |09.11.2009 НОВИНИ

2 милиарда златен резерв на България, изчезнал от швейцарски банки?

.
Към 10-и ноември 1989 г. България е имала златен резерв от 2 милиарда в Швейцарски банки. За това е свидетелствал след свалянето си от власт последният комунистически ръководител на страната Тодор Живков. До последните дни от живота си Тато се е интересувал какво е станало с тези авоари, но така и не е получил адекватен отговор.
 

Припомнянето на тези важни обстоятелства след 20 години в интервю за Frognews.bg от внучката му Евгения Живкова съвпадат със актуалната и за БСП тема за червените куфарчета на прехода.

Преди седмица на заседание на ръководството на столетницата нейни лидери заговориха открито за партийни пари, раздавани в началото на демокрацията на борческите групировки и избрани от архитектите на прехода лица. В сравнение обаче с изчезналия златен резерв от швейцарските банки оставен от Живков, темата за червените куфарчета, раздавани от Луканов и компания, изглежда направо като детска игра. Скандалното в случая е, че 20 години разследващите органи не са направили нищо за да се изясни проблемът.

Евгения Живкова коментира и 100-е дни от управлението на бившия бодигард на дядо й, който днес е премиер на страната. Според нея правителството на Борисов твърде много фокусира вниманието си върху ваденето на негативи за предишния кабинет, преекспонира се темата за корумпирани министри. В същото време не се казва нищо конкретно, какво ще бъде направено за държавата в условия на криза. Усеща се некоординираност в действията на самото правителство. Вижда се, че хората, които са в екипа на ГЕРБ са експерти, но трябва да са и политици, щом са се хванали за тази работа. В много сфери няма конкретен план за развитие на държавата, нямат визия за реформи и това е факт. В образованието, в спорта нищо конкретно не се предлага, не е ясно и каква е енергийната ни политика, анализира бившият депутат Евгения Живкова. От думите й става ясно, че оценката й за управлението на ГЕРБ се разминава доста с петицата, която си писа Борисов сам.

Какво още казва внучката на Живков за интригантите в БКП, за Горбачов и срещата на дядо й с Доган, четете в ИНТЕРВЮ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7849 |03.11.2009 Започва делото срещу източване на Държавния резерв . 7| 5252 |21.10.2009 Борисов: Фискалният резерв остава в БНБ . 10| 5247 |20.10.2009 Костов против хазарта и опасната игра с фискалния резерв . 3| 4958 |15.09.2009 10 милиарда ще идат за АЕЦ Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads