Реклама / Ads
2| 5133 |17.08.2010 НОВИНИ

20% по-евтино море още тая събота

.
От събота повечето хотели, които досега са работили главно с чужденци, обявяват намаления.
 

Морето поевтинява за българите в края на тази седмица, пише в днешния си брой вестник 24 часа. Причината е дупка между натоварения август и евтиния септември и хотелиерите въведоха т.нар. междинен сезон. Намаленията на цените започват от 8% спрямо августовските и стигат до 33%. Колкото по-висока категория е хотелът, толкова по-голямо намаление прави. От 6 септември започват нови намаления. Хотелиерите вече са обявили още по-изгодни цени, като нощувка в 3 звезди със закуска ще е 20-30 лв.

Идващата събота е моментът, чакан от българите, които не могат да си позволят почивка в най-активния сезон, но и не искат да се молят през септември времето да става за плаж. От 21 август повечето от хотелите по Черноморието минават в междинен сезон, който продължава обикновено 2 седмици. В него цените намаляват спрямо тези от края на юли и началото на август, но не са и толкова ниски, колкото през септември. Поне с 20 лв. пада цената на нощувката в края на тази седмица при почивка ол инклузив в хотели 3 и 4 звезди, показа проверка на в. "24 часа". С още поне толкова ще поевтинее почивката във високия ценови сегмент и от септември, обясниха туристически агенти.

Скъпите хотели са най-активни в свалянето на цените още в края на този месец, при тях и намалението е най-голямо. При тризвездните хотели или при пакетите само със закуска намалението е около 15 лв. на нощувка. Чувствително е поевтиняването при пакетите, когато цената е обявена предварително за 3, 5 или 7 нощувки. Не всички хотели обаче имат такива оферти за междинния и ниския сезон, повечето залагат на цени за една нощувка, а евентуални отстъпки за по-дълъг престой могат да се договорят само на място.

Най-малко е поевтиняването при квартирите. Повечето от тях са се движели в рамките на 15-20 лв. за нощувка през най-активните седмици на летния сезон, докато за септември цените им ще са 10-15 лв. Хотелиерите обаче не са единни от коя дата започва точно междинният сезон и от коя ниският с големите есенни намаления. Някои свалят цени още от утре. Причината е, че тези хотели се пълнят главно с туристи, които почиват по системата на дългия уикенд, а не ползват дълъг отпуск, обясниха хотелиери. Така реално първите туристи, които ще почиват на по-ниски цени, щели да пристигнат в петък. Хотелите, които работят повече с чужденци, пък са се ориентирали към датата 21 август - събота. Тук критерият е кога се сменят чуждите групи, което обикновено става в шестия ден от седмицата. Така хотелите, които имат по-малко заявки за чужди туристи, са обявили намаления за българи и влизат в междинния сезон.

Малка част от хотелите изобщо не са обявили междинни цени. Причината за намаленията в последната седмица на август е, че руснаците си тръгват. "На братушките им започва училището и по-гъвкавите хотели се ориентират отрано", обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Ново намаление на цените ще има в началото на септември. Тогава например четиризвезден хотел, който веднъж е свалил нощувката с 20 лв. от 21 август, готви още едно намаление до 49 лв. на нощ за ол инклузив. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4903 |09.03.2010 Гей скандал довел до убийството в събота . 2| 4948 |24.09.2009 Затварят Околовръстното в събота и неделя заради рали . 20| 4773 |25.06.2009 Синодът скочи срещу гей парада в събота . 1| 4815 |18.04.2009 Днес е Велика събота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads