Реклама / Ads
3| 5872 |24.05.2010 НОВИНИ

24-ти май - Ден на Македония и на българската писменост

.
Свети Дух - ден на Македония Източник: /www.vmroyouth.org
Денят на българската писменост е и ден на падналите за освобождението на Македония.
 

Македонско движение "Преображение" чества днес двоен празник: денят на Македония и денят на българската писменост. Той ще се проведе пред паметниците на Тодор Александров и Ванчо Михайлов в Борисовата градини и пред паметника на светите братя Кирил и Методи пред Народната библиотека. Ще бъде отслужена и панахида в църквата св. Троица в София на бул. Константин Величков 28.

"Днешния празник е двоен не само за българите от Македония, а за целия български народ. Освен денят на българската просвета, култура и писменост, тази година на 24 май се пада и Свети Дух - ден на падналите за освобождението на Македония", казва за Frognews.bg Петър Колев, съпредседател на МДП. "Дълги години този велик ден беше забравен. Дружество „Вардар” през юни 1923 г. слага началото на честването на падналите за освобождението на Македония младежи. От тази дата 6 юни 1923 г. българите от Мизия, Тракия, Добруджа и Македония отдават почит и се прекланят пред падналите българи за свободата на Македония и обединението на българския народ! Това е ден и на протест пред всички, които и в миналото и в наши дни ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната идентичност на българския народ", обяснява Колев.

По повод факта, че отново от двете страни на границата днес Кирил и Методий ще бъдат делени, Колев коментира, че историята е наука, основаваща се на факти и документи, а не на въображения и фантасмагории. "За мое огромно съжаление историята, която се пише и изучава в Македония, в никакъв случай не се основава на исторически факти. С риск да засегна и обидя „многоуважаваните от мен македонски историци”, за което предварително се извинявам, историята на македонския народ, (ако приемем, че има такъв) започва доста по-късно от времето, в което са родени и са живели светите братя. А по отношение примиряването на позициите на двете страни, според мен би трябва да се премине през процеса на обективно възприемане на фактите от миналото и от настоящето. И по-конкретно приятелите ни от Македония да осъзнаят и възприемат историческата истина и фактите от миналото, а българското общество да възприеме и осъзнае настоящата обстановка в Македония и разбира се, да изгради съответна модерна европейска позиция, защитаваща националните ни интереси там. А като връх на това разбирателство и приятелство би могло да се възприеме празнуването на този празник заедно с общи мероприятия и събития", добавя съпредседателят на МДП.

МДП е неправителствена организация, в която членуват българи от Македония и България. Учредена е на 23 октомври 2009 г. в София. Целите и задачите на Движението са: запазване и утвърждаване на българския дух в Македония и развиване на културно-просветната и благотворителна дейност в двете страни. Организацията се финансира със собствени средства на членовете и дарения. Няма амбиции за участие в политическия живот, както в България, така и в Македония.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6787 |08.05.2010 Н. Младенов: Протегнали сме ръката си към Македония . 10| 5082 |06.05.2010 Македония спря наши военни за празника . 29| 10426 |15.02.2010 На "мамка ви татарска" обиждат българите в Македония . 3| 5298 |14.01.2010 Македония да ни върне Охридска епископия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads