Четвъртък, 29 Юни 2017, 08:26
Frognews
0| 2491 |22.10.2016

30 дела срещу здравни наредби са завели болници

.
Националното сдружение на частните болници води 30 дела срещу наредби и текстове от нормативни актове в здравеопазването, съобщи председателят на управителния съвет на организацията д-р Николай Болтаджиев.
"Три от тях са срещу здравната карта, която нарушава конституционни права. Чрез нея с административна принуда се определя кой човек къде да се лекува. Всеки може да разбере, че истинската здравна карта би трябвало да се чертае от реалния избора на пациентите. Сдружението не е съгласно и с част от новите медицински стандарти, печели дела, но това не води до нищо", допълни д-р Болтаджиев.

Сдружението предлага бюджетът на здравната каса, а всеки българин да има индивидуална партида в рамките на солидарния модел. Идеята е да се гарантира и освети внасянето на сумите за децата, пенсионерите, държавните служители и всички други, за които плаща държаватd.

Пациентите ще имат право на алтернатива на пръстовия отпечатък за болниците

От частните болници настояват да участват в рамковото договаряне с касата. Както и да бъдат преостойностени клиничните пътеки, които не отговаряли на реалността. Нищо от нашите предложения не се взема предвид, дори спечелените дела не водят до резултат, затова и напуснахме консултативния съвет "Партньорство за здраве", каза д-р Болтаджиев.

С наближаването на 1 ноември, откогато е планирано здравната каса да се разплаща на основата на регистрацията на пациентите с пръст, най-обсъждани в болниците са процедурите. В досегашния тестов период системата показала много дефекти. Дори потни или студени ръце ставали пречка за пръстовата идентификация. В реални условия с обясненията и често налагащото се рестартиране на процедурата тя отнемала по 15 минути на човек, пише още "24 часа".

"Регистрирането на пациентите чрез пръстов отпечатък е напълно незаконно, то нарушава поне 10 текста от европейски директиви и регламенти, противоречи и на действащото българско законодателство", заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Отлагат с месец въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците

Той обясни, че възраженията не са срещу контрола и отчетността, а срещу формата, под която се прави. Освен незаконна тя е унизителна, но буди и други опасения, посочи Кацаров и даде пример с начина, по който банките гарантират опазването на личните ни данни. "Ако някой ви открадне картата, банката я блокира. Така никой не може да я използва, а вие получавате нова карта. Но ако някой открадне уникалния ви пръстов отпечатък? Как той ще бъде блокиран и кой ще ви издаде нов", коментира още той.

Докторът цитира и европейска директива, която описва случаите, в които може да се иска идентификация с пръстови отпечатъци. "Нашият случай не попада в нито една от възможностите. Но в законите за здравето и за здравното осигуряване няма текст, който да изисква такава процедура. Предвижда се въвеждане на информационна система, не на пръстов отпечатък. Въвеждането му е изцяло незаконно", поясни той.

Експертът е категоричен, че ако системата не бъде отменена, трябва да отпаднат лимитите, тъй като мотив за въвеждането им е била нуждата от контрол, който ще се поеме от регистрацията с пръст.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ГЕРБ се врътнаха: Президентът има нула правомощия при избора на „Грипен “ 1| 885 |29.06.2017 . Пазете се! Оранжев код в 6 области на страната 0| 1807 |29.06.2017 . Засилено полицейско присъствие в Асеновград заради протеста снощи 0| 2021 |29.06.2017 . Поредни срещи за двойния стандарт при храните 0| 2052 |29.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах