Реклама / Ads
5| 3292 |06.04.2023 НОВИНИ

По 70 лв. добавка за Великден ще получат част от пенсионерите

.
Част от пенсионерите ще Източник: БГНЕС
По 70 лв. добавка за Великден ще получат тези пенсионери, чиято пенсия е под 504 лв. , което е гран70 лева ще бъде добавката, която възрастните хора ще получат към пенсиите си, обяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг пред Министерския съвет. Тези пари ще бъдат отпуснати за пенсионерите, които живеят под линията на бедност - 504 лева.ицата за бедността у нас.
 

Защо само част от пенсионерите ще получат надбавката? Според Донев причината е заложеното в закона за удължителния бюджет. Депутатите в миналия парламент са “ограничили възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство”, посочи Донев. 

 

Припомняме, че малко преди парламентът да бъде разпуснат възникна спор между ГЕРБ и ДПС от едната страна и “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” от друга. Двете страни спореха за това дали служебното правителство да бъде задължено да внесе нов бюджет за 2023 г., за което настояваха ПП и ДБ, или да се продължи действието на бюджета от 2022 г., което искаха от ГЕРБ и ДПС.

 

В последния ден от работата на 48-ото Народно събрание депутатите приеха удължаването на бюджета. По предложение на ГЕРБ пе прието Министерският съвет да не може да използва средствата от т.нар. “Сребърен фонд”, който гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система, както и пари от програми и проекти на ЕС. 

 

Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половината от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

 

Добавките от 70 лева ще получат около 1.2 млн. пенсионери. Отделени за целта са 72 млн. лева. Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.

 

"Разбирам добре, че това решение на правителството, ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лв. Уверявам ви, че това беше най-справедливото решение при ограниченията, които ни наложи 48-ото Народно събрание и в условията, в които работи служебното правителство", каза Донев.

 

Той коментира още, че правителството ще внесе в законовия срок в парламента проекта на Бюджет 2023.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2858 |06.04.2023 Проверяват какво е качеството на месото и яйцата преди Великден . 11| 3442 |06.04.2023 Кабинетът взема решение за добавки към пенсиите за Великден . 5| 2942 |05.04.2023 Конституционалист: Най-вероятно е Радев да свика НС след Великден . 4| 3506 |04.04.2023 Пенсионерите в Румъния ще получат ваучери за храна за Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads