Реклама / Ads
4| 3623 |08.01.2024 НОВИНИ

Адв. Здравка Калайджиева: Обществото е на мнение, че силовите методи са стил на полицията

.
Полиция
Нашето общество е с впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите са техен стил и метод на работа. Обучението на българските полицаи е по-скоро как да стрелят и да употребяват насилие, отколкото какви методи могат да използват за опазването на живота и на обществения ред. Това мнение изрази пред БНР адвокат Здравка Калайджиева - дългогодишен представител на България в Европейския съд по правата на човека.
 

В повечето огласени случаи на полицейско насилие остава впечатление за безнаказаност, а дори и за мълчаливо прикриване на извършителите. Неефективното разследване на полицейското насилие и липсата на усилие да се избегне загуба на живот са основна тема на десетки решения на Съда в Страсбург, коментира Здравка Калайджиева в предаването "Преди всички".


В рамките на вътрешните проверки в МВР не е ясно дали се извършва всестранно и обективно разследване на всички обстоятелства, смята тя.


"Ние сме свидетели в момента на две вътрешни проверки (по случая в Стара Загора със загиналия Пламен Пенев – бел. ред.), в които въобще не е предвидено участието на близките, камо ли на обществеността."


Основно задължение на държавата е да опазва живота на хората в страната. Това е основната роля на полицията, заяви адвокат Калайджиева.


"Задължението за опазване на живота е част от обстоятелствата, които трябва да се разследват в такива случаи. Задача на полицията е да направи всичко възможно, за да избегне загубата на живот."


Т.нар. генерални мерки изискват обсъждане на обстоятелствата, довели до неефективни разследвания и безнаказаност, посочи тя.


"Дефектите на разследването сочат най-различни обстоятелства - освен нежеланието за разследване, което в някои случаи е очевидно; разследване на обстоятелства, които не са основните и важните; липса на идентификационни знаци, което не позволява да се идентифицират замесените лица; оправдание, че полицаят, който е влязъл в схватка със заподозряно лице, всъщност има много добра професионална характеристика…"


След случая със загиналите полицаи в Бургас бяха раздадени вериги с шипове, припомни Калайджиева.


"Става дума за оборудване, но и за обучение как да се ползва това оборудване и как да се действа, така че загубите и вредите да бъдат минимизирани. Къде са тези шипове?"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3603 |08.01.2024 Трамвай затисна и влачи с метри жена в София . 20| 4673 |08.01.2024 България блокира тирове на границата, за да отмъсти на Австрия за Шенген . 24| 6077 |08.01.2024 Ген. Атанасов: Радев е полупрезидент, държи се като лидер на опозиция, загубила властта . 3| 9124 |08.01.2024 Нов метод предпазва от разболявания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads