Реклама / Ads
5| 5794 |24.07.2020 НОВИНИ

Адвокати протестираха, искат оставката на Висшия адвокатски съвет

.
Източник: БГНЕС
Адвокати от инициативен комитет ”За промяна” излязоха на протест днес с искане за оставка на Висшия адвокатски съвет. Протестиращите юристи са от колегиите в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград и Смолян, както и адвокати от София.
 

Протестът се проведе от 10.00 ч. пред Центъра за обучение на адвокати в София, а по същото време там имаше и заседание и на Висшия адвокатски съвет, съобщи OFFNews.

Исканията на протеста са за оставка на председателят на ВАдС Ралица Негенцова и насрочване на предсрочни избори за ръководството на гилдията.

 

Адвокат Ивайло Дерменджиев благодари на всички присъстващи, които са защитили позицията за оставки. "Ние искаме оставките на всички, сред членовете има и достойни, но те не съумяха да защитят позицията си. Ще изостанем много и само пропадаме последните години без тези оставки", допълни адвокатът. 

 

Адвокат Иван Чолаков от адвокатската колегия в Благоевград заяви, че адвокатурата се е превърнала в орган, който си мисли, че има безкрайна власт и не се съобразява със своите колеги. "Един орган, който казва, че видиш ли, решенията са само препоръчителни за него". 

 
На място бяха още Мария Дончев - председател на Хасковската адвокатура, Елена Радева - председател на Смолянския адвокатски съвет, адв. Николай Хаджигенов, както и Минчо Спасов. 

Радева призова да се образува дисциплинарно производство срещу Негенцова, която е длъжна, но не е изпълнила решение на Общото събрание на адвокатурата. 


"Колеги, радвам се, че се събрахме, за да покажем, че ни има. Когато цяла България иска върховенство на закона, има един отсъстващ - Висшият адвокатски съвет. Не може повече да се търпи, ние искаме тяхната колективна оставка. Кой по-добре от нас знае какво е върховенство на закона? Без нас няма как да се случи ефективна съдебна реформа. Призовавам членовете на ВАдС да дойдат при нас и да обсъдим тези въпроси. Има и друг отсъстващ - Софийската адвокатура. Колеги от цялата страна са тук, а тези от Софийската адвокатура са двама или трима", заяви адвокат Явор Димитров, който е и един от координаторите на инициативния комитет. 




Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Friday, July 24, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6513 |24.07.2020 Иван Бакалов: Едни искат да бутат мафията, други викат - добре ни е с нея. Раята си иска падишаха . 37| 14433 |24.07.2020 Гарнизов към Христова: ”Фотографиите” на площада искат оставка, мила. Борисов е омръзнал, вие също . 5| 4068 |23.07.2020 Депутатите искат доклад от Иван Гешев за дейността му в прокуратурата . 6| 3973 |20.07.2020 Зам.-министър: Много деца искат да се върнат в класните стаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads