Реклама / Ads
0| 2482 |29.06.2023 НОВИНИ

Акад. Денков пред ”Политико”: Каним нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават ГКПП ”Капитан Андреево”

.
Денков с важна информация за приемането ни в Шенген пред “Политико”
България ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, за да се опита да разсее опасенията, които възпрепятстват кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване, заяви снощи министър-председателят Николай Денков за изданието “Политико”.
 

Денков изтъква, че Австрия и Нидерландия са двете основни страни, които са скептични по отношение на влизането на България в Шенген, и заяви, че днес ще проведе срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, за да отговори на техните опасения.

 

Те до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа, отбелязва “Политико”.


“Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно”, казва Денков, който е в Брюксел за първи път, откакто встъпи в длъжност по-рано този месец.

 

Той заявява, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят “технически препоръки” за охраната на турската граница.

 

Той добавя, че в България се създава специално звено, съвместно с Европол, за борба с трафика на хора.

 

Планът за споделяне на митнически опит е част от “международен пилотен проект”, стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит да се “изгради доверие” и да се покаже, че “ние правим всичко възможно там”, казва още министър-председателят ни пред изданието.

 

“Знаем част от хората от бизнеса, които използват Капитан Андреево за своя нелегален бизнес”, каза още премиерът и допълни, че от познаването на някои от тези хора до блокирането на “всичко, което е там, е битка”.

 

За да се опита да постигне напредък, премиерът ще поиска от Рюте и Нехамер да изложат “конкретни опасения”, по които София да предприеме конкретни действия.

 

“Основното ни искане към тях е, ако дефинират някакъв конкретен проблем, да го дефинират ясно, за да знаем какъв е проблемът, който трябва да се реши“, добави Денков и добави, че “не винаги е било така в миналото”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2498 |29.06.2023 Премиерът Денков участва в Европейския съвет, който се провежда днес и утре в Брюксел . 0| 2645 |29.06.2023 Извадиха отломки от подводницата „Титан” на сушата: Сред тях са намерени предполагаеми човешки останки . 0| 2616 |29.06.2023 Очаква ни предимно слънчево време днес, температурите достигат 28 градуса . 9| 3087 |28.06.2023 Предлагат всички ресторанти да плащат заплати само по банков път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads