Реклама / Ads
1| 4125 |02.03.2021 НОВИНИ

Албена Белянова: Още един пример, че институциите смятат гражданите за прости

.
Албена Белянова
Как уж „Информационно обслужване“ АД предоставя достъп по обществена информация, а реално не предоставя заявената информация. За този казус ни информира адвокат Албена Белянова:
 

Каква обществена информация поисках?

1.1.ПО КАКЪВ РЕД И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ са били ангажирани специалистите, на които е възложена компютърната обработка на протоколите от изборите, проведени на 26 март 2017 г.,  на 26 май 2019 г. и  на 27 октомври 2019 г.?

1.2. ПО КАКЪВ РЕД И ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ще бъдат ангажирани специалистите, на които ще бъде възложена компютърната обработка на протоколите от изборите, които ще се проведат на 04 април 2021 г.?

 

Защо поисках информацията?

Съгласно информация в медиите въвеждането на данни от протоколите на СИК е било извършвано от над 900 лица в 31 изчислителни центъра през 2016 г. и  над 750 лица в 32 изчислителни центъра през 2019 г. Чудесно би било сред тези лица да има специалисти с различни политически пристрастия, за да може да бъде намалено усещането за манипулиране на изборите. Чудесно би било редът и условията, при които се ангажират специалистите да бъдат публично оповестени. Прозрачността би разсеяла съмненията, че са ангажират само верни на властимащите лица. Още повече, че възнагражденията на тези лица ги плащат всички български данъкоплатци.

Какво ми отговориха?

1.1.При предишните три общи избори са сключвани граждански договори, тъй като са извън описаните в длъжностните характеристики на служителите „Информационно обслужване“ АД и се изпълняват в извънработно време. Тези договори са сключвани преимуществено със служители на „Информационно обслужване“ АД.

1.2.За въвеждането на данни от протоколите на СИК на изборите, които ще се проведат на 04.04.2021 г. ще бъдат сключени граждански договори преимуществено със служители на „Информационно обслужване“ АД, при стриктно спазване на действащото законодателство.

 

Не съм се съмнявала, затова и не съм питала дали „Информационно обслужване“ АД стриктно ще спазва на действащото законодателство. Не би могло и да бъде друго. Не ли? Въпросът ми е при какъв ред и условия. Значението на думите „ред“ и „условия“ е обяснено в българския тълковен речник. Ако не им е било ясно какво точно ги питам, е следвало да си изяснят, преди да ми отговорят. Така пише в закона. По какъв „ред и условия“ работодател наема работници/ служители? С или без публична обява? С или без конкурс? Какъв точно конкурс? На какви условия трябва да отговарят кандидатите? За какъв период от време ще бъдат наети? Срещу какво заплащане? Каква права и задължения ще имат? И т.н. На тези въпроси отговор нямаше, затова ги попитах отново.

 

Зададох и нови въпроси, възникналите от дадените ми отговори.

След като „Информационно обслужване“ ЕАД има екип с над 300 висококвалифицирани програмисти, комуникационни специалисти, системни администратори и сервизни инженери, което се установява от интернет страницата на компанията https://www.is-bg.net/bg/about, а при предходни избори са наемани около 750/ 900 човека, как така 300 е повече от 750/900? Преимуществено означава повече, а не по-малко. Не ли? Така ли ще се броят и гласовете?

 

Морално ли е? Този въпрос бе зададен от общинския съветник от ПП ГЕРБ Георги Георгиев за получено от кмета на район „Красно село“ допълнително възнаграждение? „Поведението да се укрива информация и то твърде настойчиво е крайно подозрително. Не може да се работи така.“ – каза адв. Георгиев. Принципно е прав, но защо е този двоен аршин? Защо за един човек да е неморално да получава допълнително възнаграждение за положен допълнителен труд, а за други да не е? Защо непредоставянето на информация от едни е крайно подозрително, а от други не е? Защо „Информационно обслужване“ ЕАД не наема чрез публична процедура тези, които ще въвеждат данните от протоколите на СИК? Все пак българските данъкоплатци плащаме разходите по провеждането на изборите, включително и възнагражденията за въвеждането на данните.

 

Защо ни вземат за толкова прости? Защо позволяваме да продължават да си мислят, че се разбираме? Докога ще търпим?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4243 |02.03.2021 Захари Карабашлиев: Единственият начин да не настъпваш никого е, ако пълзиш. Е, няма как да стане . 1| 3514 |27.02.2021 Най-малко един загинал след взрив в болница в Украйна . 7| 3843 |26.02.2021 Предизборни рокади: Още един депутат напуска ПГ на БСП . 4| 3644 |23.02.2021 Политолог: Не е здравословно да се пречи на един политически проект да се яви на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads