Реклама / Ads
3| 3382 |06.02.2023 НОВИНИ

Алексиев разпореди проверка на завишените цени по линията Слънчев бряг – Бургас

.
Източник: личен архив
Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.
 

Припомняме, че с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати допълнителни средства за субсидии и компенсации на автобусните превози. Мярката влезе в сила от 1 февруари и е приложима до края на тази година. 

 

„Допълнителните средства се отпускат за да достигнат до хората, а не за подпомагане на общините и превозвачите. Процесът по разпределянето на тази помощ ще бъде следен стриктно, така че да не се допускат злоупотреби.

 

Очаквам общините да подходят отговорно и да осъществят необходимият контрол на договорите, които сключват с превозвачите“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев.

 

За да бъде въведена бързо и ефективно новата мярка бяха проведени срещи с представители на Националното сдружение на общините в Република България, на които им бяха предоставени разписани указания за прилагането ѝ. Отделен е и необходимият административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата.

 

С мярката се въвежда безплатно пътуване за децата до 10 навършени години, с обществения градски транспорт и междуселищния автобусен транспорт. До сега безплатно пътуваха децата до 7 годишна възраст.

 

Отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение е увеличена от 20% на 70%.

 

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. За изпълнението на тази мярка са осигурени допълнителни 73 млн. лв., към вече предвидените в бюджета до момента 64 млн. лв. Общо сумата за 2023 г. е в размер на 137 млн.лв.

 

С допълнителни 27 млн. лв. за 2023 г. се увеличават и субсидиите за междуселищните автобусни превози, като през 2022 г. сумата бе 20 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3155 |24.01.2023 Проверка на Фрог показа: Райски газ се продава като топъл хляб в столичните дискотеки . 1| 3102 |18.01.2023 Рашков: Проверката на прокуратурата е заради опитите да се търси отговорност от Гешев . 1| 3028 |16.01.2023 Полицията свали 19 бежанци от автобус при проверка в Хасково . 7| 5507 |15.01.2023 Шишков: Проверка установи, че липсват между 12% и 17% от земната основа на АМ ”Тракия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads