Реклама / Ads
2| 3117 |24.01.2023 НОВИНИ

Проверка на Фрог показа: Райски газ се продава като топъл хляб в столичните дискотеки

.
балони с райски газ Източник: ФрогНюз
Райският газ продължава да се продава като топъл хляб в столичните дискотеки, показа проверка на ФрогНюз. Най-масова е продажбата му в Студентски град, където в нощните часове дилъри зарибяват и по улиците.
 

Още с влизането в една от най-големите дискотеки в Студентски град, в часовете след полунощ те посреща красива девойка, която ти предлага да се позабавляваш, вдишвайки от  диазотния оксид.

 

Прави впечатление, че в дискотеката се разхождат още няколко такива момичета, които носят балони с пълнители. Интересът към тях е голям,  от парти наркотика се възползват както момичетата в заведението, така и мъжете.

 

На дансинга голяма част от хората танцуват кръшно, докато в едната си ръка държат балон. Някои си взимат по цял балон на човек, докато други се събират в кръг и си въртят един.


.

От разговори с хората в дискотеката става ясно, че в повечето клубове в Студентски град балоните с райски газ се разпространяват абсолютно свободно, а цената им варира между 8 и 10 лева. Според тях диазотния оксид е напълно безвреден и не се притесняват за здравето си.

 

Припомняме, че в края на юли парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. 

 

Административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба предвижда глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. 

 

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

 

Райският газ създава нереална представа за действителността. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните, защото халюцинират, изпадат в психоза, дори до самоубийство.

 

Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите.

 

Има случаи на хора с частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия и дегенерация на гръбначния стълб.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4066 |24.01.2023 Стоян Тончев пред Фрог: Демокрация в държави без върховенство на закона и свободни медии – няма . 0| 9027 |21.01.2023 Само във Фрог: Кой е “Пазителят на миналото” от “Бузлуджа” в кадрите на фотографа Иво Данчев . 1| 3068 |18.01.2023 Рашков: Проверката на прокуратурата е заради опитите да се търси отговорност от Гешев . 1| 3287 |17.01.2023 Още през 2017 г. Фрог нюз разкри какво представлява системата ”Хавала”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads