Реклама / Ads
23| 5142 |18.10.2023 НОВИНИ

Американски ракети с голям обсег пусна Киев по руската армия

.
руска атака по Запорожие
Украйна атакува окупирани от Русия летища в Луганск и Бердянск с американски ракети ATACMS с голям обсег, съобщиха от "The Wall Street Journal" и "Politico". 
 

Малък брой ракети ATACMS са били тайно изпратени в Украйна от Съединените щати през последните дни, твърдят запознати пред медиите. Според WSJ те ще разширят способността на украинските въоръжени сили да нанасят удари на големи разстояния срещу руските войски във важен етап от контранастъплението.


Киев отдавна поиска от Съединените щати оръжия с голям обсег, за да поразява цели на руските войски в тила. 


Във вторник украинските сили съобщиха за нанасяне на удари по техниката на руските войски на летища във временно окупираните Бердянск и Луганск, в резултат на което са унищожени девет руски хеликоптера с различни модификации, специално оборудване, пускова установка за противовъздушна отбрана, склад за боеприпаси. Повредени са и самите писти. 


Информацията бе потвърдена и от украинския президент Володимир Зеленски, който благодари на САЩ за военната помощ. Белият дом също потвърди по-късно доставката на такива ракети. 


Войските получиха информация, че няколко пилоти са ранени в Бердянск.


През изминалото денонощие украинските военни са възпряли руски атаки над направленията Купянски, Бахмутски, Авдеевски, Мариински, Шахтарски и Запорожие. Съобщава се за 56 сблъсъка на фронта, 3 ракетни и 34 въздушни удара, както и 6 атаки с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и населени места.


При руска атака в района на Запорожие са загинали двама души. Разрушена е жилищна сграда. Има и ранени, съобщи секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев.


Четирима са ранени, а трима са в неизвестност. Ракетата е разрушила входа на жилищна сграда от петия до третия етаж.


За ракетите ATACMS


Обхватът на доставения ATACMS е около 160 км. Въпреки че ATACMS често се наричат ​​​​ракети с голям обсег в медиите, това не е съвсем правилно. Обсегът им наистина е много по-голям от този на използваните от Украйна GMLRS, които поразяват приблизително 90 км. В същото време балистичните ракети ATACMS формално принадлежат към класа на оперативно-тактическите ракети – заедно с GMLRS, руските "Точка У” и "Искандер” или украинската "Олха”.


ATACMS и GMLRS се изстрелват от едни и същи пускови установки HIMARS и M270 MLRS. Само при използване на балистична ракета вместо пусков контейнер с шест малки ракети се използва контейнер с една голяма.


Оперативно-тактическите ракети първоначално са създадени за поразяване на цели като част от операция на фронтовата линия, например щабове, комуникационни центрове, позиции на артилерия и противовъздушна отбрана, летища и мостове.


Въпреки това обхватът на ATACMS от 300 километра може да позволи на украинските въоръжени сили да поразяват стратегически цели и да повлияят на изхода от войната, пишат от руската редакция на BBC.


Ракетите ATACMS се разработват от края на 70-те години на миналия век и правят своя боен дебют по време на операция "Пустинна буря" през 1991 г., доказвайки се като много ефективно оръжие. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3884 |18.10.2023 ИДИЛ пое отговорност за атентата в Брюксел . 0| 4071 |18.10.2023 Гвоздейков: Все още няма информация за пленена от “Хамас” българка . 11| 4239 |18.10.2023 Аптеките станали магазини, контролът е нулев: Лекари и фармацевти продължават сблъсъка за е-рецептите . 2| 3982 |18.10.2023 Весела Чернева: Катар и Израел може би знаят дали “Хамас” държи българи за заложници 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads