Реклама / Ads
0| 3846 |30.07.2022 НОВИНИ

Анализаторът Костанца Рангелова: Русия разиграва фарс, за да влезе Европа в криза зимата

.
Констанца Рангелова
Русия разиграва фарс, за да дестабилизира Европа. Ако Русия спре изведнъж газа, ще има много по-голямо ниво на солидарност, а когато го спира бавно, това затруднява единната позиция. Това каза пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията.

Капацитетът на газопреносната мрежа, която минава през Украйна и Словакия, може да компенсира капацитета на "Северен поток", но Русия не прави това. Целта е постепенно да се намалят количествата газ към Европа и бавно да ни въведат в криза с началото на отоплителния сезон, коментира Рангелова .


Експертът уточни, че "Северен поток" разполага с около 360 мегавата мощност като капацитет на турбините. Турбините, които в момента са на линия, биха могли да осигурят 100% от газа, като това е нормален стандарт в индустрията – всяка такава инфраструктура да има допълнителен капацитет, почти двойно на нуждите, в случаи на аварии и непредвидени обстоятелства.


Като друг проблем тя очерта липсата на достатъчно свързаност между различните държави и при прекъсване на газа няма как "оптимално да се разпредели напрежението".


Най-застрашени при цялостно спиране на газа са държавите в Централна и Източна Европа, защото няма достатъчно капацитет за доставка на алтернативен газ, изтъкна тя.


Най-накрая трябва да се дефинират енергийно бедните домакинства, за да има адекватни политики за подпомагане, каза Рангелова.


Тя коментира и обстановката в България: Предстоят ни две, три, дори четири години, които ще бъдат доста тежки. Следващата година ще бъде по-тежка и от тази.


По думите ѝ при спрян руски газ следващият отоплителен сезон рискува да бъде дори още по-тежък, а всяка консумирана молекула газ през този сезон ще направи следващия още по-труден.


Капацитетът на газопреносната мрежа, която минава през Украйна и Словакия, може да компенсира капацитета на "Северен поток", но Русия не прави това. Целта е постепенно да се намалят количествата газ към Европа и бавно да ни въведат в криза с началото на отоплителния сезон, коментира Костанца Рангелова .


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2916 |01.07.2022 Анализаторът Валерий Тодоров: Най-голямата мисия на Русия на Балканите е у нас . 0| 2750 |17.06.2022 Анализаторът Дахер Дахер: Парламентът на България е като криминален роман . 0| 4687 |14.06.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Радостин Василев е нужен на премиера Петков като депутат, а не като министър . 0| 4499 |18.05.2022 Анализаторът Евгений Кънев: И статуквото има интерес Гешев да си отиде, за да дойдат европарите
Реклама / Ads