Реклама / Ads
15| 2852 |14.05.2023 НОВИНИ

Анализатори: В българската политика текат непрозрачни и скрити за хората процеси

.
Георги Киряков
В българската политика текат процеси, които са дълбоко непрозрачни и скрити от обществото, което прави невъзможно да се предвиди какво ще се случи на политическата сцена. Около това мнение се обединиха в ефира на Euronews Bulgaria анализаторите Харалан Александров и Георги Киряков. Tова, което е ясно според тях обаче е, че отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор е залог за съставяне на редовен кабинет.
 

Още в предизборната кампания се говореше, че вероятно цената, която трябва да плати една от партиите, говорим за ГЕРБ, това е главата на Иван Гешев. Не толкова съдебната реформа колкото фигурата на главния прокурор. Този сюжет не е нов в политическия контекст. Ще видим какво ще каже самият Иван Гешев. Той беше казал, че е готов на по-радикални действия, посочи Киряков.

 

Проблемът е, че има скрити процеси в политиката, абсолютно непрозрачни, които българското общество не може да види. Това затруднява изключително много възможността за сериозен анализ. И след смяната на Гешев пак ще има гласове, че избирателите на някой са недоволни, ако има коалиция, защото Гешев е махнат, но Борисов все още е останал, каза още той.

 

От една страна трябва да се създаде кабинет, от друга страна имаме радикализирани групи, които са твърдо против да се изоставя революционната линия. Ще видим същата игра на местните избори.

 

Как може да се случи сътрудничество между двете първи коалиции, когато Борисов е там? Aко не се приеме Бюджетът ще има фалити на държавни администрации. Според мен ПП-ДБ трябва да подкрепят предложението, защото иначе ще се лашкаме в едно безвремие и спорове между първата и втората сила. Според мен има 50/50 шанс да се състави правителство като се върви към нови избори, смята политологъ

 

Вероятно има процес на разместване на пластовете. Според мен този процес се пресича с основния процес за съставяне на правителство. Става дума за власт и голямата битка за властта. Много дълго време всички политици дадоха всичко от себе си за да гледаме политика на разединението, заяви Харалан Александров.

 

С тази злоупотреба с правосъдната реформа изкушението става по-голямо хората, които са в разни роли да правят каквото си искат. От забележителната поредица от главни прокурори само Борис Велчев издържа.

 

Единствената страст на ПП-ДБ е да рушат, аз съм изследвал техните електорални ядра. Лош сценарии, не съвършен е да продължи да управлява служебно правителство. Когато Борисов сравнява служебното правителство със собственото си управление то е лошо, но когато ги сравнява с управлението на кабинета Петков то е добро.

С "Демократична България" е по-лесно на Борисов да проведе разговор, отколкото с ПП. За тях Борисов е лош човек, който трябва да бъде изчегъртан. Приемат ли Мария Габриел, която определено ги трогна, а Борисов се държа като сватовник? Той влезе дефинитивно в ролята на могъщия патриарх който е загрижен за всичко. Той си играе с тях като голям котарак с малки глупави мишлета. Няма съмнение, че той е по-опитен от тях и те трябва да се учат от него, но те го ритат, каза още той-

 

Цената, която ще платят тези, които са повярвали в собствената си пропаганда и провалят правителството, ще е по-голяма от тези, които опитат да съставят такова. Единственият начин да се осъществят техните мечти и копнежи е през коалиция с Борисов. Аз не бих се учудил Борисов да ни изненада приятно с правителство, което не е подкрепено от ПП-ДБ, смята Александров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2805 |13.05.2023 Радев се среща с българската общност в РЮА, присъства на освещаване на храм . 4| 2692 |12.05.2023 Анализатори: До момента няма никакви реални присъди по висшите етажи на властта . 6| 2659 |11.05.2023 Форумът на СИНПИ: До края на века българската цивилизация може да изчезне . 1| 2596 |10.05.2023 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Ще има ли българската АЕЦ модерни системи за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads