Реклама / Ads
Frognews
5| 3225 |17.12.2017

К. Ананиев: Ще поемем финансирането на терапии, за които няма алтернатива

.
Кирил Ананиев Източник: БГНЕС
Не става въпрос за мораториум, а за временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК - но това не означава, че няма да осигурим лечението на всички български граждани, заяви пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той обясни, че държавата ще поеме финансирането на терапиии, за които няма алтернатива, като комисия към здравното министерство ще преценява случаите:

 

Ако има случаи в областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение с лекарство, което да се реимбурсира от бюджета на НЗОК, тогава Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането за този медикамент. За целта ще се създаде към министъра на здравеопазването специализирана комисия  - в състава и ще бъдат включени водещи специалисти в зависимост от конкретното заболяване. Това е един специален режим върху определянето на лечението и изписването на новите лекарства до доказване на тяхната ефективност и терапевтичен резултат. 

Новите молекули и новите лекарства няма да се плащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но лечението на хората ще бъде осигурено от държавата чрез бюджета на Министерството на здравеопазването, посочи Ананиев. 

 

Новите молекули са 32. За 28 от тях има лечение и то на много високо европейско равнище, има ги лекарствата. Става въпрос за четири молекули, които ще трябва и да ги финансираме чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

 

Ако лечението за останалите 28 не докаже своята ефективност и се прецени от Комисията, че могат да се осигурят средства от бюджета за новите молекули, тези случаи ще бъдат разглеждани от тази специализирана комисия, обясни още Ананиев.

Тази специална комисия ще доказва ефективността на лечението и на самото лекарство, самия терапевтичен резултат, и когато това се докаже вече ще си влезе в реимбурсния списък на НЗОК.

 

Няма да се закриват задлъжнели болници при планираното преструктуриране на здравни заведения с преобладаващо държавно участие, увери здравният министър. По думите му, след проверки министерството е направило анализ за всяка една общинска болница и в петък на среща с кметове и Сдружението на общините са съгласувани конкретни нормативни промени и мерки за преструктуриране:

 

Идеята е не да закриваме лечебните заведения, а наистина те да работят ефективно. Аз и моят екип започнахме проверка във всички държавни болници - с 50 и над 50 процента участие. Направихме анализ на тяхното финансово състояние, на техния мениджмънт и за всяка една държавна болница ние имаме конкретно предложение за преструктуриране. Спрямо общинските болници, ние може да подпомагаме този процес, да предлагаме необходимите мерки на кмета на общината или на Общинския съвет, но те вземат решението, защото са собственици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ананиев: Акцията днес показва, че лекуваме с най-доброто 5| 3884 |02.12.2017 . Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония 4| 3646 |27.11.2017 . Кирил Ананиев: Ще формираме консултативен съвет към министъра 3| 3502 |10.11.2017 . Кирил Ананиев: 1,133 млрд. лв. по-малко ще влязат в хазната с бюджета на БСП 2| 3289 |24.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ