Реклама / Ads
6| 4811 |13.06.2021 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Ежедневно сме свидетели на скандали и скандалчета, за които в нормалните страни се подават оставки

.
Андрей Янкулов Източник: БГНЕС
Ежедневно сме свидетели на скандали и скандалчета, за които в нормалните страни се подават оставки. А тук ги виждаме по два на ден. Това коментира пред БНР адвокат Андрей Янкулов, експерт от антикорупционния фонд. Той допълни, че във фонда са заринати със сигнали за корупция.
 

„Корупцията си има определени правила и механизъмчета“, е мнението на разследващия журналист Николай Стайков.

 

Двамата коментираха темата за корупцията, превърнала се отново в гореща точка след разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, от което става ясно, че за свободата на един арестуван са нужни над 100 000 евро.

 

В центъра на разследването е Веселин Денков, арестуван за участие в престъпна група за лихварство и за изнудване. След девет месеца в ареста той е освободен. По време на задържането му неговата приятелка Ивайла Бакалова е търсела начин да оспори мярката му в съда и адвокат Емил Писков, с когото е говорила, й посочил цена „над 100 000 евро“.

 

Според Стайков в поведението на прокуратурата се забелязва промяна:

 

„За една седмица - след тийзъра за интервюто по разследването Денков беше пуснат, след като преди това е получил 10 отказа... Няма как да няма промяна в поведението на прокуратурата при обществения дебат за закриване на специализираната прокуратура и на специализирания съд. Виждаме една защитна реакция“.

 

Във връзка с темата „Магнитски“ журналистът коментира, че САЩ ни оказали „непоискана помощ в борбата с корупцията“:

 

„Има сериозна работа по изчистване на тези схеми. Очаквам действия от прокуратурата“.

 

Адвокат Янкулов обаче е категоричен, че при това ръководство на прокуратурата не може да бъде направен завой в правилната посока. 

 

По повод посещението на европейския главен прокурор Стайков каза, че очаква институционален говор от страна на Лаура Кьовеши:

 

„Тази институция сега започва работа, очакванията са големи. Езикът на тялото, който видях, не посочи топла среща и изрична подкрепа. Трябва да се очакват бъдещите действия на Европейската прокуратура.“

 

Според Андрей Янкулов Европрокуратурата ще бъде брънка в общата картина по разследванията по делата, които ще  води:

 

„Национални разследващи органи ще провеждат разследванията по национални процесуални правила и делата ще се внасят в националните съдилища. Националният съд, който ще гледа делата от компетентността на Европейската прокуратура в България, е Специализираният наказателен съд. Дори при най-добро желание и най-добро кадрово обезпечение Европейската прокуратура не може да направи нищо, защото е прекалено обвързана с редица национални институции и правила“.

 

Николай Стайков и Андрей Янкулов са част и от разследването от миналата година, станало известно под името „Осемте джуджета“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3000 |10.06.2021 Андрей Янкулов: Санкциите по ”Магнитски” показват тоталната абдикация на институциите в България . 3| 3259 |25.05.2021 Андрей Янкулов: Разрешенията за подслушване драстично се множат, реален съдебен контрол няма . 14| 4937 |15.05.2021 Проф. Андрей Чорбанов: Тази есен аз ще представя ваксината срещу коронавирус пред световната научна общност . 4| 3241 |10.05.2021 Адв. Янкулов: Ако следваме традицията на прокуратурата, няма да се случи нищо кой знае какво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads