Реклама / Ads
3| 3222 |15.02.2022 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Не може да се създаде алтернативна прокуратура

.
Андрей Янкулов Източник: стопкадър, TV1
Алтернативна прокуратура не може да се създаде. Това заяви пред БНР Андрей Янкулов, правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш прокурор.
 

„Основната функция на прокуратурата е да ръководи разследването. Разследващите органи работят за нея, събират доказателства за нея, така че тя да може да реши по правилен начин изхода на едно досъдебно производство, на едно разследване. Колкото и каквито нови разследващи органи да се създават или да се дават разследващи функции на различни органи, те пак, в хода на едно наказателно производство, ще бъдат под ръководството на прокуратурата. Една такава цел, ако се преследва – за заобикаляна на прокуратурата по този начин, това не може да стане“, коментира той.

 

Според него е възможно да се дадат разследващи функции на Антикорупционната комисия.

 

„Законово проблем няма, но това няма да заобиколи прокуратурата, ще заобиколи друг разследващ орган, който до момента е разследвал тези престъпления. Репресията не може да следва автоматично даването на разследващи функции на някакъв орган“, обясни Янкулов.

 

„В рамките на наказателния процес репресивни функции да се упражняват от разследващия орган е малко вероятно и възможно, защото всички действия, които се извършват в хода на разследването, са под надзора и ръководството на прокурор. Прокурорът може да осуети всяка една репресия, която разследващият орган се опитва да извърши, защото той няма процесуална автономност да върши на своя глава неща в хода на това разследване. От друга страна самият прокурор може да бъде в лошия случай проводник на една такава репресия, защото именно той насочва разследването в необходимата според него посока“, посочи Андрей Янкулов.

 

Що се отнася до скандала „БарселонаГейт“ той бе категоричен, че би трябвало да има институционално продължение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3262 |15.02.2022 Вселенският патриарх: Война в Украйна може да бъде Трета световна . 3| 8379 |14.02.2022 Александър Симов, БСП: За къщата в Барселона информация може да се намери само в Гугъл . 6| 3259 |14.02.2022 Украйна може да се откаже от НАТО, за да избегне война . 14| 4373 |14.02.2022 Politico: Срещата на Шолц с Путин може да е последната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads