Реклама / Ads
4| 3645 |20.12.2021 НОВИНИ

Ангелов: Не съм против, но частни болници да се строят там, където има нужда

.
Заповедта за строежа на частната мегаболница "Сърце и мозък" ще бъде подписана ако всичко е наред. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Ще ви кажа кое не е наред - в София има 2500 болнични легла в повече от изискванията за задоволяване на потребностите на гражданите. Не съм против частни болници. Против съм разкриването им там, където няма нужда. Изведнъж управителят на НЗОК казва, че през 2024 г. той ще гарантира и ще осигури нужния финансов ресурс. Не той прави бюджета. Как става така? Защо го гарантира?
 

Това попита в ефира на bTV бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

 

Повод за коментара му е случилото се в последните дни от мандата на Кацаров. От трибуната на Народното събрание той заяви, че разрешение за изграждането на лечебното заведение ще се издаде, ако всичко е наред. Такава заповед така и не бе подписана.

 

Болница “Сърце и мозък” е проект на “Чайкафарма”. Става дума за лечебно заведение с около 500 легла, клиники от всички основни специалности и високи технологии. Предвижда се и хеликоптерна писта. Договорката за изграждането й е още през месец май. “Чайкафарма” купува терена за близо 15 млн. лева. Започнала е процедура за строеж на завод за медикаменти, а после е представено и инвестиционно предложение на същия терен да се изгради многопрофилна болница.

 

Инвестиционното предложение бе публикувано и на сайта на Столичната община още през април. Според медийни публикации искането за откриване на нова болница е внесено в МЗ веднага след началото на мандата на здравния министър Стойчо Кацаров. Твърди се, че разрешенията за дейността на болницата се придвижват необичайно бързо, а строежът е започнал много преди инвеститорът ад получи разрешение за медицинска дейност. Днес вече стана ясно - ще бъде издадено разрешително за строеж. В разгара на скандала се стигна и до намесата на президента Румен Радев. Мегаболницата се превърна в разделителна линия между президента и назначения от самия него здравен министър в лицето на Кацаров. Радев изрази притеснения, че в разгара на пандемията страната ни се нуждае от подготовка и мобилизация заради епидемията от COVID-19. Освен това България е на първо място по брой болнични легла на 100 000 души. Страната страда и от недостиг на медицински кадри - проблем, който се изостри допълнително в разгара на пандемията. Стоят въпросите - кому е нужна нова частна болница, кой ще работи в нея, кой ще плаща.

 

"Знаят ли какъв ще е резултатът за пациентите от тази болница? Никакъв. Тези дейности съществуват, лекарите ще се вземат от държавните болници. Целите не са подобряване на потребностите по здравна карта. Целите са търговски", категоричен беше Ангелов.

 

Настоящият здравен министър проф. Асена Сербезова пое ангажимент да поиска допълнителни становища по въпроса от НЗОК и агенция "Медицински надзор", а след настояване на опозиционните депутати - и доклади от големите столични болници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 15698 |01.12.2021 Журналистът Борис Ангелов: За ”лявата ръка” на Нинова Вяра Емилова, Гущеров, Младен Михалев, изборите и плажните ивици . 9| 13789 |30.11.2021 Елена Йончева: Всички ние се превръщаме в съучастници, ако мълчим за системната липса на правосъдие в България . 1| 4115 |26.11.2021 Инж. Мирослав Мазнев: Пътният сектор се управлява от частни интереси с държавни средства . 4| 9501 |21.10.2021 Румен Овчаров: Защо взимат свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“, но не и на частните дружества?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads