Реклама / Ads
0| 2527 |19.07.2023 НОВИНИ

Английската МИ-6 предупреждава за имперски амбиции на Путин и в Африка

.
Сградата на английскот рзузнаван
Владимир Путин все още не успява да постигне военните си цели. Русия има имперски амбиции в Африка, а Иран подхранва продължаване на войната чрез доставката на безпилотни самолети и други оръжия за Кремъл.
 

Това са част от акцентите в една от редките речи, която директорът на британската служба за външно разузнаване Ричард Мур изнесе в Прага, предаде AP. Темата на изказването е посветена на развиващите се заплахи за Запада от страна на Русия и Иран, а извадки от него бяха предварително разпространени от кабинета на Мур.

 

"Правителството на президента Владимир Путин е обхванато от продажност, борби и безсърдечна некомпетентност, а бунтът на лидера на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин разкри неумолимия разпад на нестабилната автокрация, на която Путин е президент", каза Мур. Той обвини Русия, че използва "Вагнер" като инструмент на империализма в Африка, предлагайки на лидерите там "фаустовска сделка" - защита срещу природни богатства.

 

Изказването си Мур направи в резиденцията на британския посланик в Прага като знак за "близките и продуктивни двустранни отношения между Обединеното кралство и Чехия". Това е едва втората публична изява на директора, откакто оглави разузнавателната служба преди три години.

 

И тогава, и сега акцент в речта му е въздействието на Изкуствения интелект за сигурността. И тогава, и сега той упреква Запада, че изостава от противниците си, които влагат "пари и амбиции" в разрушително развитие на изкуствен интелект и авангардни технологии. Особено активни в тази надпревара, смята Мур, са Китай и Русия.

 

Изкуственият интелект ще промени света на шпионажа, но няма да замени нуждата от хора-шпиони, смята Мур. Според него всъщност има вероятност да се случи точно обратното - "уникалните характеристики на агентите на правилните места ще станат още по-значими". Той обясни, че в разузнаването хората не са просто пасивни събирачи на информация. Те получават цели, биват направлявани, могат да забележат нови теми и да поставят нови въпроси, с които да въздействат на процесите в борбата с тероризма или контактите с правителствата.

Британските шпиони вече използват изкуствен интелект, за да възпрепятстват доставките на оръжия за Русия, добави Мур. И препоръча западните шпиони все повече да се фокусират върху проследяването на злонамереното използване на изкуствен интелект от враждебни държави.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2690 |08.07.2023 Внимавайте с разходките в планините! ПСС предупреждава, че условията са лоши . 9| 2557 |05.07.2023 Зеленски предупреждава: Руснаци са поставили предмети, подобни на експлозиви, в АЕЦ ”Запорожие”/видео/ . 0| 2857 |18.05.2023 Протест в Сърбия затваря ключови пътища, предупреждават от МВнР . 1| 2771 |28.04.2023 ООН предупреждава за нарастващата безнаказаност в Судан: Много сме разтревожени от бягствата от затворите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads