Реклама / Ads
8| 3878 |20.01.2023 НОВИНИ

Анна Заркова: Защо депутати търпят шегите на Гешев с наведени очи като бременна ученичка пред баща си

.
Анна Заркова
Един въпрос. Защо мастити наши депутати се притесняват от главния прокурор - и то дотам, че търпят шегичките му с тях в Народното събрание с наведени очи, като ученичка в нежелана бременност пред баща си?
 

Позволете като журналист, изследвал много престъпления без наказания, да ви дам една причина за това.
Главният прокурор у нас се избира наглед демократично, но задкулисно и после в продължение на 7 години може да променя човешки съдби, да клати и бетонира правителства. От него се боят и виновните, които заслужават наказателно преследване, и невинните, които могат да станат с негово съдействие мишена на показни репресии.
Главният прокурор (от Татарчев до Гешев) не е просто човек, който стои зад една институция. Той сам по себе си може да е институция със собствени възможности, глашатаи и летописци.

 

В България всеки прокурор се ръководи от по-горестоящия, а всички заедно се ръководят от Главния, включително когато образуват, не образуват или прекратяват дела. Това е така не защото го пише в Конституцията и Закона за съдебната власт. Напротив – пише, че Законът е върховният началник, на който всеки магистрат трябва да се подчинява. Но редовият прокурор обикновено не ще да си създава неприятности и "слушка до заплата". Главният и без друго може да отмени всеки негов акт, ако не е минал през съда. И може да го ревизира така, че да му разплаче децата.


Този проблем не е нов. Но все по-силно ни боде очите. Защото ражда чудовища с чувство за недосегаемост не само в подземния свят, а и в трите публични власти – съдебната, изпълнителната и законодателната. За четвъртата да не говорим, че напоследък ме е срам.

 

Анна Заркова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3255 |19.01.2023 Русия още не е казала защо търси Христо Грозев . 9| 2944 |16.01.2023 Радев избрал БСП, защото не заявили предварителни условия, смята Ал. Маринов . 2| 3640 |13.01.2023 Брутална агресия! Убиха две кучета в с. Горнослав, защото жителите са против добива на мрамор . 1| 3178 |13.01.2023 Николай Велчев и Васко Тодоров питат кмета Фандъкова защо нямаше информационна кампания за гражданите за новите превозни документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads