Реклама / Ads
8| 4104 |10.01.2022 НОВИНИ

Арбитражът: Домусчиеви дължат над 25 млн. лв. на държавата за БМФ

.
Кирил и Георги Домусчиеви Източник: БГНЕС
Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата собственик на „Параходство Български морски флот“ АД – „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД, дължи на държавата малко над 25,3 млн. лева неустойка по договора за приватизация.
 

Агенцията за публичните предприятия и контрол (бившата Агенция за приватизация) претендираше от купувача на БМФ над 52,2 млн. лева неустойка, заради неизпълнение на изискването за тонажа на корабите, числеността на персонала и повишаване на заплатите им до края на 2018 г., когато изтече 10-годишният контрол върху изпълнението на условията по сделката.

 

По информация на специализирания правен портал „Лекс“, решението от близо 60 страници, е постановено единодушно от арбитражния състав.

 

„Кей Джи Маритайм Шипинг“, притежавано от „Адванс Пропъртис“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви, придоби 70% от „Параходство Български морски флот“ през 2008 г.

 

Делото пред Арбитражния съд започна през октомври 2019 г., след като агенцията предявява неустойката и „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД завежда отрицателен установителен иск. Купувачът твърди, че не дължи исканите от агенцията 52,2 млн. лева, включително е навел доводи, че уговорената в договора за приватизация неустойка е нищожна, а и при всички случаи е изпълнил далеч повече от това, което агенцията е зачела.

 

Решението на арбитража е постановено през декември 2021 г. То е окончателно, задължително за страните и подлежи на принудително изпълнение, но всяка от двете страни по спора има процесуалната възможност да поиска отмяната му в следващите три месеца.

 

Евентуална отмяна на решението означава, че ще отпадне и задължението на „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД да заплати неустойка от над 25,3 млн. лв. и би отворила възможността да се преразгледа и въпросът за нищожността на клаузата за неустойка по договора, което би могло сериозно да засегне интересите на държавата. Ако бъде уважено възражението за нищожност на неустойката, на практика ще означава, че държавата вече няма да има вземане срещу купувача по договора, отбелязва „Лекс“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4763 |27.11.2021 Forbes представи братята Домусчиеви като „първите български милиардери“ . 11| 5672 |08.10.2021 Владислав Панев: ДБ и ”Продължаваме промяната” ще продължат като конкуренти до вота . 3| 3134 |05.10.2021 Здравният министър: Въвеждаме допълнителни мерки, ако заразените продължат да се увеличават . 2| 3334 |21.09.2021 Доц. Иво Инджов: Петков и Василев залагат на личността в политиката, но дължат подробности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads