Реклама / Ads
0| 4286 |17.01.2016 НОВИНИ

И Арда излезе от коритото, помете коли и сгради

.
Арда се разля... Източник: Булфото
На 3-4 места река Арда излезе от коритото си. Това съобщи пред bTV кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Отнесена е стена на градския колектор. На друго място пък се е срутила постройка, а водата е завлякла микробус, в който е имало АТВ.Засега в общината не е обявено бедствено положение, тъй като няма проблеми с тока и водата.
 
Отнесен е и скат до близко село, а един автомобил е паднал във водата. В района има аквтивизирали свлачища и залети пътища.

В същото време 15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център, съобщиха от Областна администрация.

Спирането на електрозахранването е заради наводнени трафопостове. Като цяло най-сериозни са пораженията в община Кирково, където сумарно са отчетени най-големи количества дъжд – 234 л/кв.м в Кирково и 129 л/кв.м в Бенковски. 257 л/кв.м са измерени в Момчилград, 173 л/кв.м в Токачка. В района на селата Вълчанка и Кремен има активирани свлачища, но пътищата са проходими. Общинският яз. „Амбарица” се изпуска контролирано. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата Красино и Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут. Очаква се днес на мястото да пристигне строителна техника за възстановяване на трасето.

Нивото на река Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на „Пожарната" изпомпват водата. През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.

10 села в община Момчилград са откъснати от света. Свлачища са нарушили целостта на пътните артерии. Създаден кризисен щаб, който се ръководи от кмета на общината Сунай Хасан.

Активирало се свлачище всеки момент може да събори къща в кирковското село Орлица. „Ще евакуираме хората. Имаме готовност да им предоставим общинско жилище, но може да бъдат настанени и при роднини”, заяви пред 24rodopi.com кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

Отнесен е пътят за махала Люляк, която е в състава на кметство Чорбаджийско. „В Люляк живеят 5 семейства, които се занимават с животновъдство. Вече е ангажирана техника, за да имат хората временен път. Пропадналите участъци ще бъдат запълнени с баластра”, поясни кметът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4449 |15.01.2016 Груевски подал оставка, витае слух над Вардар . 8| 5257 |13.01.2016 Зеленогорски: След 6 м. ще предложа да излезем от управлението, ако няма напредък . 4| 5742 |05.01.2016 Я. Куюмджиев: Раздуването на „Овергаз” бе, за да излезе Борисов герой . 29| 6284 |12.12.2015 Борисов: Ако РБ излезе от управлението, отиваме на избори две в едно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads