Реклама / Ads
5| 4604 |22.01.2016 НОВИНИ

Арестуван край гей парад осъди България в Страсбург за 10 000 евро

.
Мъж, арестуван край първия гей парад у нас през 2008 г., осъди държавата в Страсбург за полицейско насилие и неефективното му разследване. Европейският съд за правата на човека постанови той да получи обезщетение от 10 000 евро.
 
През 2008 г. Борис Костадинов е на 22 години и твърди, че на 28 юни с.г., когато в близост до НДК се провежда гей парадът, той заедно с шестима приятели преминавал през градинката зад двореца. Те носели бутилки с бира и трябвало да се срещнат с други приятели. Според Костадинов, той и компанията му не били агресивни и нямали никакво намерение да атакуват участниците в парада или който и да е било друг. Според оперативната полицейска информация, предоставена от правителство по делото в Страсбург, обаче Костадинов е бил част от група от 50-70 души, които искали да нападнат събралите се на парада, припомня „Правен свят“.

Костадинов разкал, че е арестуван, сложени му били белезници, накаран бил да легне на земята, където бил ритан и удрян с палки по гърба, раменете и краката. След това е отведен в полицейското управление, където твърди, че е оставен в коридора и в продължение на два часа е държан прав до стената с вдигнати ръце. По думите му, през това време е ритан по глезените и удрян с палка по задната страна на коленете си. След това е вкаран в гореща и пренаселена килия, като не му е дадена никаква храна и вода и не му е било разрешено да отиде до тоалетната. На следващия ден Костадинов е освободен и е прегледан от лекар, който установява множество натъртвания и изказва мнение, че те биха могли да са били причинени по начина, по който твърди младият мъж, както и че те му причиняват болка и страдание.

На 10 юли 2008 г. Костадинов подава жалба в прокуратурата, която започва предварителна проверка, която завършва с отказ да се образува досъдебно производство. Основният мотив за това е, че полицията е била изправена пред напрегната ситуация и използването на сила е било оправдано.

Европейските съдии постановяват, че държавата трябва да плати обезщетение на Костадинов за липсата на ефективно разследване, за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отнасяне и за лошите условия в ареста.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4351 |22.01.2016 Нанизаха се три коли в тунела край Дупница . 0| 4259 |19.01.2016 Спасиха туристи с дете от снежна блокада край Търново . 1| 4596 |18.01.2016 Станка Златева слага край на състезателната си кариера . 3| 4715 |14.01.2016 Европейският съд осъди България за градежите край Калиакра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads