Реклама / Ads
5| 7158 |01.06.2020 НОВИНИ

Атанас Бобоков за списъка от дома му: Водил съм си бележки за богаташите у нас

.
Публикацията на прокуратурата
Тези имена, тези суми съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи” и всъщност съм си водел бележки.
 

Така Атанас Бобоков коментира списъка с имена,намерен в дома му и оповестен от прокуратурата. Става дума за цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

 

Предположение, че спъсъкът е точно от тази книга на Григор Лилов направи и журналистътъ Иван Бакалов, ден по-рано.

 

Атанас Бобоков заяви още, че името му се пришива към камарите италиански боклук, с които няма нищо общо. Посочи, че са купили италиански завод, за да използват потенциала на тамошния пазар за скрап. Изкупували батерии, които след това ги натрошават, за да извлекат от тях олово, а транспортът до България се следял стриктно, тъй като товарът минавал през няколко европейски държави.

 

Обясни също, че Васил Богданов, който дава уличаващи показания, е работил за тях, но бил уволнен, защото бил непригоден и имал личен мотив. Бизнесменът подчерта, че е човек на 60-години с отговорности, който е осигурява 1301 работни места.

 

Специализираният наказателен съд остави в ареста зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и единият от братята Бобокови – Атанас, като постанови за тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. За Пламен Бобоков прокуратурата поиска рекордна парична гаранция от 1 млн. лева.

 

66 тома материали по делото с боклука са били предоставени на съда. Зам.-министърът на екологията заяви пред съда, че не познава Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация. „Нямам му телефона, нямам му контакта, не комуникирам.С ръка на сърцето искам да кажа, че аз не познавам тези хора от група, към която ме причисляват. Искам да знам членовете на тази група дали ме познават, дали са общували с мен, дали са разговаряли, дали са комуникирали”, каза още Живков.

 

Той заяви още, че познава Габриел Савов, който бил директор на регионалната екоинспекция в Плевен. „С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, два пъти съм се виждал”, каза още Живков.

 

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ освен за Живков и Бобоков, е постановена и за Габриел Савов, както и за Николай Миховски и Айгюн Еминов, а „домашен арест“ за Васил Богданов.

 

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, а 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

Спрямо четирима се отправи искане за най-тежката мярка

– „задържане под стража“. Спрямо двама прокуратурата поиска домашен арест.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност още днес сутринта.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16264 |01.06.2020 Николай Радулов за списъка: Подготвят следващ арест на бизнесмен, който не е със съмнителна биография . 20| 13157 |31.05.2020 Ген. Атанас Атанасов проследява ”червените нишки” на арестуваните за боклука . 4| 7421 |31.05.2020 Иван Бакалов: Подхвърлиха ни списъка, за да се разпали омразата към богатите . 8| 6426 |29.05.2020 Красимир Живков и братя Бобокови - вече с обвинения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads