Реклама / Ads
7| 15928 |12.05.2018 НОВИНИ

Австрия анулира двойното гражданство на установилите се в страната турци

.
Австрия започна анулирането на двойното гражданство на установилите се в страната жители на Турция, съобщава турският в.“Хюриет“. Властите проверяват статута на всички от списъка на гласувалите на конституционния референдум от април миналата година в Турция и кои от тях имат и турско, и австрийско гражданство.
 
Представителят на крайната десница в парламента на Горна Австрия Елмар Подгоршек обяви, че в избирателния списък са включени 4 000 подозрителни двойни граждани. Срещу 50 от тях е започнало разследване, а на 6-има вече е отнето австрийското гражданство. Двама души са протестирали пред Административния съд в провинцията, но магистратите са отхвърлили възражението им и анулирането на австрийското им гражданство е потвърдено.

Започната е съдебна процедура за отнемане на австрийското гражданство и на останалите турци, тъй като законодателството в страната не го позволява. В Австрия живеят 18 500 емигранти от Турция и в момента те са застрашени от отнемане на австрийските им паспорти и лишаване от всички права в страна, както и от екстрадиране, ако не успеят да докажат, че не са турски граждани, съобщава турската редакция на Би Би Си.

Цитиран е виенският адвокат от турски произход Казъм Йълмаз, според когото е невъзможно да се докаже липсата на турско гражданство, а и турската държава не може да издаде подобен документ, съобщи Нова телевизия. Сред тези хора има и много, които са родени в Австрия, които биха могли да получат разрешително за престой. Според официалната статистика в Австрия живеят 116 000 турци, от които около 93 000 души са на 18-годишна възраст и имат правото да гласуват.

На априлския референдум от 2017 г. в Турция пред австрийските урни обаче гласоподавателите бяха 108 561 души, като 73% подкрепиха концепцията на Реджеп Ердоган за поправките в конституцията. Засега все още няма официална реакция от страна на турските власти за решението на Австрия да анулира двойното гражданство. Новото правителство във Виена е категорично за окончателното прекратяване на преговорния процес за членството на Турция в ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5348 |04.05.2018 Намериха мъртва българка в Австрия . 3| 4781 |26.04.2018 Австрия е безпомощна пред неонацистите . 0| 4832 |10.04.2018 Арестуваха трафиканти на бежанци в Австрия и Румъния . 2| 7404 |19.02.2018 Проф. Г. Начев: Дължим много пари на Германия, Франция и Италия, по-малко на Австрия и Белгия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads