Реклама / Ads
3| 4504 |05.03.2008 НОВИНИ

Австрийският Die Presse: ЕС заключва парите за България

.
Субсидиите от ЕС се управляват нечитаво, твърди вестникът в днешното си издание. Ако до 31 март 2008 г. в България не се вземат всички необходими мерки за корекция, има опасност от пълно спиране на субсидиите.
 

Кошмарна влакова злополука в България с осем загинали хвърли сянка през последните дни върху празнуването на 130-годишнината от освобождението от турско робство. Въпреки че причината за нещастието все още не е ясна, за наблюдателите катастрофата е индикатор за спешността, с която България се нуждае от модерна транспортна инфраструктура.

Още преди присъединяването си към ЕС България претендираше за средства от предприсъединителните фондове на ЕС ФАР, ИСПА и САПАРД, за да осъвремени железопътната си мрежа. Сега обаче директорът на генерална дирекция “Разширяване” в Брюксел Майкъл Лий заключи обещаните помощи за балканската държава. В писмо до българското финансово министерство той обяснява този акт с безпокойството си от липсата на достатъчно проекти по ФАР в България. “Има ясни доказателства за това, че целесъобразното усвояване на средствата от фонда не се гарантира. Затова реших да спра частично изплащането дотогава, докато не достигна до убеждението, че са взети всички необходими мерки за отстраняване на нередностите”, пише Лий в писмото си. Ако до 31 март 2008 г. не се вземат всички необходими мерки за корекция, той дори заплашва с пълно спиране на субсидиите.

В писмото си Лий изрежда и 25 примера за небрежно управление и недостатъчен контрол по отношение на европейските средства. На първо място е посочена липсващата готовност за сътрудничество от българска страна при изясняването на корупционни случаи в националната агенция по транспорта.

Die Presse напомня още, че в началото на февруари тогавашният й шеф Веселин Георгиев трябвало да освободи поста на изпълнителен директор, след като станало известно, че предприятие, управлявано от собствения му брат, е получило набиващо се на очи много поръчки от фонда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4930 |26.01.2008 Еврокомисията ни спря парите за пътища заради корупционния скандал . 0| 9437 |17.01.2008 Учителите вече ще декларират парите от частни уроци, матури – още тази година . 6| 5214 |23.11.2007 Борисов и Овчаров кръстосаха шпаги заради парите на София . 2| 5198 |20.11.2007 Die Presse: В България строят върху ценни природни зони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads