Реклама / Ads
2| 4272 |07.12.2023 НОВИНИ

Азербайджанският президент Илхам Алиев свика предсрочни президентски избори на 7 февруари

.
Азербайджанският президент Илхам Алиев Източник: БГНЕС
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се радва на голяма подкрепа след отвоюването на отцепническата територия Нагорни Карабах, свика предсрочни президентски избори, които ще се произведат на 7 февруари, предаде Ройтерс.
 

Шейсет и една годишният Алиев бе преизбран през 2018 г. за седемгодишен мандат, получавайки 86 процента от гласовете при вота, който бе бойкотиран от основните опозиционни партии. С до голяма степен потиснатата политическа опозиция в страната той почти сигурно ще спечели нов мандат като президент на богатата на петрол държава с излаз на Каспийско море, често ухажвана от Русия, Турция и Запада, посочва Ройтерс.

 

През септември той нареди започването на светкавична офанзива, след деветмесечна блокада, за да поеме пълния контрол над отцепническия район Нагорни Карабах от етническите арменци, които го управляваха в продължение на повече от три десетилетия. Това бе втората успешна атака на Баку срещу контролираната от етническите арменци територия в рамките на три години. Връщането на контрола върху този регион, международно признат като част от Азербайджан, поправи това, което Алиев и повечето хора в Азербайджан смятаха за историческа неправда, свързана с де факто отцепването на Карабах при кървавия етнически конфликт, съпътстващ разпадането на Съветския съюз (СССР). Почти всички около 120 000 етнически арменци в региона избягаха, припомня Ройтерс.

 

Подпомогнат от петролните залежи на страната си, Алиев установи солиден съюз с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, като същевременно успява да поддържа работни отношения както с Русия, така и със Запада, които са в същностно противоречие заради войната на Москва в Украйна.

 

Западни енергийни компании като Би Пи, известна и с предишното си наименование "Бритиш петролиум" (British Petroleum), са силно зависими от Азербайджан, който е страна по договора за ОПЕК+ между групата на производителите на петрол ОПЕК и други ключови износители на природния ресурс като Русия, за ограничаване на добива с цел поддържане на световните цени.

 

Алиев ръководи Азербайджан по авторитарен начин от 2003 г., когато наследява баща си Гейдар Алиев. В резултат на конституционния референдум през 2009 г. няма ограничение за броя на мандатите, които може да изкара, пише Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4171 |07.12.2023 Сметната палата ще направи одит на „Пирогов” . 1| 4174 |07.12.2023 Иван Таков: БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми . 20| 4578 |07.12.2023 Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износът на всякакъв вид продукти произведени от руски петрол . 8| 4788 |07.12.2023 Столтенберг: Трябва да увеличим нашата подкрепа за Украйна зимните месеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads