Реклама / Ads
19| 3226 |22.01.2021 НОВИНИ

Байдън започна мандата си с ключови заповеди за борбата с COVID-19 и климата

.
Джо Байдън
В сряда САЩ разгърна нова страница от своята история и в длъжност встъпи Джо Байдън. Демократът се превърна в 46-тия американски президент, след като победи опонента си Доналд Тръмп на изборите през ноември. В първия ден от началото на мандата си Байдън се захвана с ключови политики и направи няколко резки завоя в досегашния курс, поет от Тръмп.
 

Байдън подписа 15 заповеди почти незабавно. 


С една от тях той върна САЩ към Парижкото споразумение, с което страната пое курс към нова политика относно климата. САЩ напусна споразумението под ръководството на Тръмп миналата година. 


Първата заповед бе символична и е свързана с най-големия приоритет на администрацията - пандемията от COVID-19. Байдън направи задължително носенето на маски във всички федерални площи, а здравният експерт Антъни Фаучи (който неведнъж влезе в конфликт с Тръмп, бел.ред.) посочи, че е доволен от работата на новия президент. 


Байдън също така върна САЩ в Световната здравна организация, след като миналата година в разгара на пандемията Тръмп реши да я напусне и да прекрати финансирането на СЗО. Тръмп обвини СЗО в пристрастност и фаворизиране на Китай, като визираше критиките на организацията към самия него. Според агенцията президентът е допуснал редица грешки в стъпките за борба с COVID-19. САЩ бе един от най-големите спонсори на СЗО и в периода 2018-2019 г. предостави 15% от бюджета на организацията.


Новият президент отмени също забраната за пътуване до САЩ и на хора от няколко предимно мюсюлмански държави.


Байдън отмени и президентското разрешение за спорния тръбопровод Keystone XL, с който природозащитниците и индианските групи се борят повече от десетилетие. 

Частно финансираният тръбопровод - който се изчислява на около 8 млрд. долара трябва да пренася на ден около 830 000 барела тежки суровини от петролните пясъци на Алберта, Канада, до Небраска.


По време на мандата на Барак Обама бе наложено вето върху одобрението на конструкцията, но Тръмп реши да промени това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3326 |21.01.2021 Поптодорова: Байдън няма да предприеме милитаристични авантюри . 53| 3731 |20.01.2021 Новата страница в американската история. Байдън встъпва в длъжност (на живо) . 5| 3453 |19.01.2021 Последен ден за Тръмп в Белия дом. Байдън встъпва в длъжност утре . 8| 3163 |17.01.2021 МВнР започна огранизацията на изборите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads