Реклама / Ads
10| 5373 |02.11.2023 НОВИНИ

България изгони руски журналист, Русия отговори - изведнъж много се загрижи за журналистиката

.
Мария Захарова
Русия предупреди, че ще предприеме мерки срещу България в отговор на решението ѝ да експулсира руски журналист от територията си. Това стана ясно от изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирано от "Ройтерс".
 

Захарова каза, че кореспондентът на Българското национално радио (БНР) в Москва вече е повикан на разговор в руското външно министерство. Става въпрос за журналиста Ангел Григоров, пише Свободна Европа.  Информацията бе потвърдена от БНР, които сами съобщиха за повикването.

 

Новината идва, след като в сряда Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съобщи, че е издала заповед за изгонването на руския журналист Александър Гацак заради подозрения в шпионаж.

 

Според българските власти кореспондентът на държавната руска медия „Российская газета“ е извършвал разузнавателна дейност под прикритието на журналист. Заради това Гацик представлява опасност за националната сигурност на България, твърдят от ДАНС.

 

Захарова нарече това „възмутителна атака“ срещу медиите и обеща ответни мерки от страна на Русия.

 

Действията на България са „ярък пример за насилие срещу журналисти“, каза Захарова, цитирана от "Ройтерс".

 

„Ситуацията се утежнява от срамния факт, че специализираните международни структури игнорират подобно отношение към професионални журналисти“, добави говорителката, стигайки до крайна наглост, имайки предвид жестоките репресии в Русия спрямо журналистите, които не са съгласни, че Кремъл освобождава Украйна.

 

На 20 септември председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на акредитацията и правото на Александър Гацик да пребивава в България. Руският гражданин е получил и забрана за влизане на територията на Европейския съюз (ЕС).

 

В продължение на месец след тази дата Гацик се е укривал в руското посолство в София „от съображения за сигурност“. По информация на ДАНС той е напуснал България на 1 ноември.

 

На 5 октомври друг кореспондент на „Российская газета“ в Европа - Александър Гасюк, беше задържан в Кипър, след което беше депортиран от страната.

 

Новините за експулсирането на руски кореспонденти идват на фона на системно съдебно преследване на журналисти в Русия.

 

Журналистката от Радио Свобода Европа Алсу Курмашева беше арестувана в Русия през октомври и ще остане в ареста поне до началото на декември. Тя има двойно гражданство - руско и американско. Обвинена е, че не е предоставила документи, нужни за включването ѝ в руския регистър на „чуждестранните агенти“.

 

През март друг американски журналист - Еван Гершкович от „Уолстрийт джърнъл“, беше задържан в Русия по обвинения в шпионаж.

 

Миналата година руската журналистка Марина Овсянникова, която протестира срещу инвазията на Москва в Украйна от ефира на държавната телевизия „Първи канал“, напусна Русия. Министерството на външните работи я обяви за издирване, а руският съд я арестува задочно.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4629 |02.11.2023 Акад. Денков на среща с американския бизнес: България е вход към Европа . 7| 6862 |02.11.2023 Емилия Милчева: ДАНС експулсира отделни хора, но не забелязва руските шпионски мрежи . 3| 4395 |02.11.2023 След сигналите за липса на медикаменти: Забраняват износа на инсулин от България . 27| 4911 |02.11.2023 Даниел Смилов: Иван Костов де факто подкрепи Васил Терзиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads