Реклама / Ads
13| 6181 |11.06.2020 НОВИНИ

България отново на дъното в класациите на ЕС

.
България попадна за пореден път на последните места според индекси на Европейския съюз. У нас са едни от най-смъртоносните пътища, а за последните 5 години страната ни не се е развила в технологичен аспект, което ни поставя на последно място според индекса на ЕК за цифровите технологии.
 

Новина тук няма. За съжаление сме свикнали родината ни да е на последните позиции в каквито и да било класации и дори интуитивно търсим “България” на дъното на всевъзможни индекси.

 

Това показват и последните публикувани от Европейския съюз доклади. Един от тях касае индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото за 2020 г.

 

“Огромна част от държавите, които са в долната половина на класацията, не отбелязват почти никакъв прогрес за изминалите пет години. Такъв е случаят с България, Гърция и Румъния”, се отбелязва в доклада, като според графиките страната ни в действителност попада на последно място.

 

В доклада се подчертава, че равнището на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Възрастните, които притежават поне основни цифрови умения, са едва 29 на сто в сравнение със средно 58 на сто за ЕС. Само 11 на сто имат умения над средното равнище - малко под една трета от средната стойност за ЕС. България е доста под средната стойност при интегрирането на цифрови технологии. ФрогНюз припомня, че при първите опити за внедряването на толсистемата, например, имаше фалстарт и редица проблеми.

 

Българските предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията - едва 7% от малките и средни предприятия продават онлайн, 3 на сто от всички тях реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн, отбелязват още в доклада.

 

Същевременно в документа се отбелязва, че България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено при широкия достъп до свръх високоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Тя е направила значителни подобрения в измерението „електронно управление“, което бележи все по-голям брой потребители и е постигнала висок резултат при предоставянето на цифрови обществени услуги в стопанската дейност. По отношение на човешкия капитал България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година, се казва в доклада.

 

Междувременно за пореден път България затвърждава и лошото си място по смъртност на пътя в държавите-членки в ЕС. Страната ни е на второ място, като на дъното очаквано стои “сестрицата ни по съдба” Румъния. Родината ни често върви в комплект със северната ни съседка по лоши показатели.

 

През 2019 година броят на жертвите у нас е бил 89 на един милион жители.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6769 |10.06.2020 ЕЦБ: България не изпълнява критерия за ценова стабилност. А той е ключов за влизане в еврозоната . 0| 4737 |09.06.2020 ЧЕЗ Разпределение България възстанови сигурността на електрозахранването в Лозен . 23| 9747 |06.06.2020 Прокуратурата вика на разпит Валентин Златев от ”Лукойл България” . 0| 4452 |05.06.2020 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията Западна България за периода 08.06-12.06.2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads