Реклама / Ads
1| 3672 |10.10.2023 НОВИНИ

България се похвали с над 75% повече наказателни производства за нелегална миграция при посещение на председателя на Националния съвет на Австрия

.
Източник: Народно събрание, пресцентър
"Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата", заяви председателят на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка. Той посети българо-турската граница по покана на председателя на парламента Росен Желязков в опит да бъде убедена Австрия до края на годината да даде зелена светлина за приемането на България в Шенгенската зона без гранични проверки.
 

"България е изключително важен партньор за нас", подчерта Волфганг Соботка и добави, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. "Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си", добави председателят на Националното събрание на Австрия.

 

Австрия заедно с Нидерландия, все още се противопоставят на приемането ни в Шенген с основния мотив, че на фона на мигрантски натиск в Европа е необходим повече контрол. 

 

"Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система", подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза, добави Росен Желязков.

 

На българо-турската граница пред австрийския гост бяха представени данни за над 150 хиляди успешно предотвратени опити за нелегално влизане в страната ни.

 

Главният секретар на МВР Живко Коцев отбеляза, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск, българската държава "изключително успешно противодейства на нелегалната миграция". "Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 процента и с над 30 процента увеличение на осъдителните присъди", подчерта той. "Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция както с нашия ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие с партньорските служби и най-вече с турската държава", посочи Живко Коцев.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

 

След това председателите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП „Капитан Андреево" и наблюдаваха обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3945 |10.10.2023 Пенсионните фондове: Вноската за пенсии да скочи . 1| 3642 |10.10.2023 Анализаторът Максим Бенвенисти: Има пет арабско-израелски войни и всяка от тях е носила риск от световна . 5| 5280 |10.10.2023 Проф. Чуков за ФрогНюз: България трябва да се съобрази с икономически рискове, потенциални бежански потоци и опасности от терористични актове . 15| 4884 |10.10.2023 Путинофилите у нас бранят с голи гърди и откровени фейкове родните ТЕЦ-ове*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads