Реклама / Ads
0| 2462 |21.08.2023 НОВИНИ

България е сред страните с най-дълга продължителност на брака, фатална е четвъртата година

.
България сред страните с най-дълга продължителност на браковете, фатална е четвъртата година Източник: БГНЕС
Браковете, които завършват с развод в България продължават средно 16,3 години. Това прави България 3-тата страна на европейския континент с най - висока средна продължителност, според независима оценка на сайта за запознанства SugarDaters.

Тези изчисления са направени с помощта на микроданни от „Разводи по продължителност на брака", както е отчетено от последните налични български данни на Евростат.

 

Четвъртата година на брака е тази, в която се регистрират най - много раздели и разводи, които представляват 4,7% от общия брой в България. Само 0,5% от неуспешните бракове приключват преди първата си годишнина.

 

34,7% от съюзите, които се разпадат, го правят през първите десет години от брака. 28,3% се разделят през следващите десет години, от 10 до 19 години; следващите 21,7% се развеждат между 20 и 29 години брак; останалите 15,4% го правят след 30 години брак:

 

Всички данни включват само бракове, които са приключили с развод или раздяла.

 

Данни за Европа

 

Според SugarDaters браковете на европейския континент, които завършват с развод, продължават средно 14,1 години. Страната, в която браковете продължават най - дълго до развода е Италия, със средна продължителност от 18,7 г.

 

Въпреки това, при преглед на продължителността на браковете в други страни от Южна Европа, много от тях също са сред първенците. Португалия например е втора в тази класация с продължителност от 17,5 години. Следва България с 16,3 г. и Испания с 16,1 г.

 

Единствено Полша, на пето място с 15,7 г., и Швейцария, на осмо място с 15,5 г., нарушават тази тенденция.

 

Други страни от Южна Европа, които се появяват в топ 10, включват Гърция (15,6 г.), Словения (15,6 г.), Хърватия (15,4 г.) и Словакия (15,3 г.).

 

От 11-та позиция, се появяват много страни от Централна Европа, като Франция, Германия, Белгия и Холандия. След тях средните стойности се разпределят неравномерно по целия континент.

 

Европейски данни по продължителност по десетилетия

 

Според оценката на SugarDaters 42,3% от браковете, които завършват с развод в Европа, продължават между 0 и 9 години. Следователно това е периодът с най - висок процент на разводи.

 

Четвъртата година от брака - най - лошата в Европа

 

В Азербайджан, Грузия и Северна Македония 57,6%, 54,2% и 51,6% от браковете съответно, които завършват с развод, стават през първите девет години. Това са най - високите проценти за всички десетилетия сред всички изследвани страни.

 

Въпреки това, когато разглеждаме колко дълго продължават браковете след 30 години брак, можем да видим, че като цяло има много по - ниски стойности. Така разводите в Турция, Швеция и Азербайджан след 30 години брак са съответно 5,5%, 5,4% и 4,3%. Това са най - ниските проценти за всички периоди и страни.

 

Установихме, че на европейския континент 5,4% от разводите се случват през четвъртата година от брака, най - високият процент сред всички изследвани години (с изключение на периода „Над 30 години", тъй като той обхваща няколко рекорда).

 

Въпреки това, както се очакваше, периодът с най - малко разводи е „под 1 година", като само 0,7% от браковете са погрешно сключени и завършват с раздяла.

 

Сред изследваните държави тези с най - висок процент на разводи през първата година са Грузия (4,9%), Сърбия (1,8%), Северна Македония (1,7%) и Азербайджан (1,7%).

 

Това означава, че например в Сърбия 1,8% от разводите се случват през първата година от брака. Данните за Грузия са особено поразителни, като 4,9% от разводите се случват през първата година.

 

От друга страна, когато разглеждаме продължителността на браковете над 30 години, можем да видим, че Италия, Португалия и България регистрират най - високи стойности.

 

Това не е изненадващо, тъй като именно това са страните, които заемат челни позиции по продължителност на браковете преди развод.

Така 17% от разводите в Италия се случват след 30 години брак. В Португалия този процент е 16,8%, а в България – 15,4%.

 

Александра Олариу, маркетинг директор на SugarDaters, обобщи, че „въпреки значителния брой разводи, предприети през първите девет години от брака, действителната средна продължителност  в някои страни достига почти 19 години. Хора, встъпили в брак на 20 г., ще стигнат до развод на 39 г., възраст, която все още предоставя достатъчно време за изграждане на живота и намиране на щастието за дълго време, независимо дали ще останат сами или ще обвържат живота си с някого."

 

„Освен това ясно виждаме как по - консервативните страни като Италия, Португалия, България или Испания имат по - висока средна продължителност на брака. Тези средни стойности вероятно ще намалеят през следващите десет години, успоредно с промените в мисленето, водени от по - младите поколения."

 

„Така или иначе, целта на бракосъчетанието е взаимното удоволствие и положителни емоции. Следователно поддържането на съюза или прекратяването му не трябва да зависи от средни стойности или цифри, а единствено от щастието на двойката и всеки поотделно. Всеки разбира любовта по свой собствен начин и ако дадени разбирания не съответстват на семейните обстоятелства, по - добре е хората да поемат по нов път към нов живот."

 

SugarDaters, един от водещите сайтове за запознанства в света, има близо 1 000 000 потребители в световен мащаб и присъства в 27 страни в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Азия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9288 |21.08.2023 Радослав Бимбалов: Атаката от страна на Кремъл към България ще се засилва . 0| 2659 |21.08.2023 Силен трус в Румъния, усетен е и в част от България . 6| 2760 |19.08.2023 Гордост за България! Нургюл Салимова завърши равен в първата партия от финала на Световната купа . 17| 2404 |19.08.2023 Надежда Нейнски: Русия продължава да влияе на политическата и икономическата ситуация в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads