Реклама / Ads
9| 5914 |04.05.2011 НОВИНИ

България - вход на организирана престъпност към ЕС

.
„Европол” прогнозира в своя доклад за заплахите от организираната престъпност, че албански и турски групировки, както и такива от бившия Съветски съюз може да използват влизането на България и Румъния в Шенген за разширяване на влиянието си в Европейския съюз.
 

Според него има риск членството ни да доведе до увеличен нелегален трафик на имигранти през Черно море и ръст на трафика на хора, извършван от цигански престъпни групи. От „Европол" посочват България като една от водещите страни по изготвяне и разпространение на фалшиви евробанкноти, където също се допуска ръст при евентуалното ни приемане.

Страната ни е посочена още като част от пътя на дрогата - входна точка за внос на хероин, както и транзитна зона за доставки на кокаин от Латинска Америка и Западна Африка. От „Европол" посочват, че българските престъпни групи засилват позициите си в производството на амфетамини.

Европейските защитници на реда отделят внимание и на другите страни от ЕС. Според тях, Старият континент имат 5 престъпни центъра - в Белгия и Холандия се извършват повечето наркооперации, балтийските страни са „вход" за руската мафия; балканите са център на нелегалната имиграция и контрабандата и в Южна Италия действат голям брой престъпни групи, свързани с трафика на хора и фалшиви пари.

Според „Европол" световната криза тласка все повече хора извън закона, като порядъчни до скоро граждани стават „мулета", които пренасят дрога или фалшиви пари.

В доклада се посочва, че престъпниците са станали много по-ориентирани в Интернет и все повече криминални организации използват Мрежата. Освен за киберпрестъпления като крадене на банкова информация и разпространение на педофилско и пиратско съдържание, те използват модерните технологии и за част от „класическите престъпления".

От „Европол" посочват, че в Интернет се пласират наркотици и контрабандни стоки и се подмамват бъдещи жертви на трафик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5065 |04.05.2011 България остава далеч от края на кризата . 17| 5003 |03.05.2011 Цветанов: Няма външни заплахи за България . 0| 5776 |03.05.2011 Екип на ВМА връща проф. П. Константинов в България . 4| 7814 |03.05.2011 Земеделието родило 145 милионери в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads