Реклама / Ads
4| 4523 |14.05.2015 НОВИНИ

Българите категорични: Мафията влияе на партиите

.
Според две-трети от българите, организираната престъпност „има голямо или много голямо влияние върху някои от основните партии в страната“. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение, направено от Институт „Отворено общество“. Резултатите ще бъдат представени на конференцията „Демокрация и гражданско“ участие днес в София.
 
На второ място по влияние над партиите – след мафията, се нарежда лидерът. Според 52% от хората решенията се взимат еднолично. 38% от анкетираните мислят, че бизнесът взима решенията в партиите, а само 23% вярват, че това са тези, които би трябвало да са – редовите членове.

Четири от пет човека са убедени, че законите в България не се прилагат еднакво за всички – 77%. Съвсем малко по-малко – 69%, са българите, които намират законите за неясни и неразбираеми. 58% не са съгласни с твърдението, че законите са справедливи.

Въпреки негативните оценки и широко разпространеното мнение за криминализацията на политиката, всеки трети българин декларира, че не би направил нищо, ако е недоволен от управлението на страната. Тази нагласа е още по-разпространена сред живеещите в селата, възрастните хора, нискообразованите и безработните.

Едва 3% от анкетираните казват, че са готови да участват в стачка заради лошото управление. 4% - в бойкот, само 7% заявяват готовност да участват в протести. Най-много – 11%, са готови да се подпишат в петиция.

На фона на тези данни обаче демокрацията остава най-предпочитаната форма на управление. Над 50% от българите не виждат алтернатива. Два пъти по-малко не са съгласни с това твърдение. Колкото по-образовани са хората, толкова по-привързани са към демокрацията. Единствено при хората с начално и по-ниско образование демокрацията не е одобрявана.

Страхът от подслушване е най-силно изразен в София - 42% от анкетираните смятат, че телефонът им може да бъде подслушван от полицията. В страната това притеснява само 28%. Страхът от уволнение заради публично изразяване на критично отношение към правителството е по-силно изразен сред заетите на държавна работа и тези, които са самоопределят като роми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4606 |12.05.2015 Ало-мафията ощипа баба с 10 хил. щ. д. за ваксина . 24| 7440 |09.05.2015 Симеон Сакскобургготски се отказа да е цар на българите . 2| 4181 |28.04.2015 Само 4% от българите заявяват искат ли да са донори . 18| 5476 |23.04.2015 Борисов: Българите сме по-корави, не сме толкова глезени като другите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads