Реклама / Ads
35| 3563 |24.05.2021 НОВИНИ

Беларус определи като законно случилото се с пренасочения самолет

.
Реакцията на Беларус е напълно законна и съобразно международното право. Ситуацията определено ескалира. Поразително бързи са войнствените изявления на редица държави. Ситуацията е политизирана умишлено, обвиненията са неиздържани. Лепят се етикети. Няма желание нещата да се разберат обективно. Веднага се заговори за санкции.
 

С тези думи министърът на външните работи в Беларус Анатолий Глаз определи ситуацията с пренасочения към Минск полет на “РайънЕър”, ареста на опозиционен беларуски журналист, който е бил на борда и незабавната осъдителна реакция на Запада. Коментарът му дойде в отговор на журналистически въпрос от страна на РИА Новости как страната приема заплахите за санкции от страна на ЕС. 

 

Позицията на беларуското МВнР е публикувана на сайта на институцията. 

Глаз посочва, че инцидентът трябва да се разглежда от гледна точка на сигурността и заяви, че е изключително неприятно това, което се е случило на пътниците на борда на летателния апарат. 

 

ФрогНюз припомня, че полет на частната авиокомпания “РайънЕър” от Атина за Вилнюс кацна извънредно в Минск заради сигнал за бомба. Бе арестуван критичен към режима на Александър Лукашенко журналист. Европейските лидери реагираха изключително остро и се събраха на извънредна среща днес. Те ще настояват за международно разследване, като може да се стигне и до сериозни санкции. Беларус може да влезе в черния списък и да се забранят полетите между ЕС и Минск.

 

Междувременно стана ясно, че авиопревозвачът е взел решение да промени маршрута на полетите си от Атина до Вилнюс. Вместо през въздушната територия на Беларус самолетите ще преминават през Полша. От "РайънЕър" обясняват, че мярката е временна.

 

Такова решение малко по-рано взе и друга компания - националният превозвач на Латвия – "ЕърБалтик"

 

На свой ред Москва излезе в защита на Беларус. Руският президент Владимир Путин е в добри отношения с беларуския си колега Александър Лукашенко, срещу когото има яростни протести вече месеци наред. ФрогНюз припомня, че те избухнаха, след като Лукашенко спечели президентските избори през лятото. Смята се, че те са били манипулирани с цел той да затвърди своя 26-годишен диктат. 

 

Според Кремъл западните обвинения са “шокиращи”.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4579 |23.05.2021 Мангъров: Не се приемам като рок-звезда, винаги съм бил черна овца . 25| 7580 |22.05.2021 Илиян Василев: Дани Митов крие като смокинов лист греховете на ГЕРБ . 19| 5625 |20.05.2021 Адв. Румен Чолаков: Гледат ни като губерния, външната политика на България е козируване . 13| 6531 |20.05.2021 Честито, Уикипедия описва България като мафиотска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads