Реклама / Ads
5| 4394 |23.05.2021 СВЯТ

Лукашенко отклони самолет от Атина за Вилнюс, за да арестува критичен журналист

.
Роман Пратасевич
Беларуски журналист, издирван от режима на Александър Лукашенко, беше задържан, след като самолетът, с който пътува, извърши принудително кацане в Минск.
 

Роман Пратасевич е бил отведен от полицията веднага след приземяването. Полетът на Ryanair е бил от Атина за Вилнюс, но отклоняването от маршрута към беларуската столица се е наложило заради "сигнал за бомба", който впоследствие се е оказал фалшив. Повече детайли не се съобщават.


Журналистът е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус, започнали след смятаните за фалшифицирани президентски избори минали август, предаде Свободна Европа.


През ноември властите в бившата съветска република съобщиха, че Пратасевич, заедно със Сцяпан Пуцила, който също е администратор на канала, са разследвани за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.


В Беларус има големи протести срещу президента Лукашенко, който е на власт от 1994 г. От август до момента повече от 30 хиляди души са задържани, стотици са бити, а журналистите са преследвани и обвинявани от режима, че изпълняват поръчки на Запада.


През октомври съд в Минск обяви NEXTA Live и логото на групата за екстремистки. Каналът беше спрян от Министерството на информацията. Впоследствие хората смениха логото и започнаха да изписват името на кирилица. Двамата журналисти напуснаха страната.


Миналата година Пуцила и няколко от лидерите на беларуската опозиция получиха наградата "Сахаров" на Европейския парламент за усилията им за защита на демокрацията.


Медиите в Беларус са такувани от властите. Според "Репортери без граници" страната е опасно място за работа на журналистите. Преди дни силите за сигурност нахлуха в студиото на Belsat tv и арестуваха шестима души.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3379 |09.05.2021 Лукашенко издаде декрет за президентски правомощия при извънредна ситуация . 1| 3741 |01.05.2021 Беларус осъди 14 опозиционери на затвор за участие в протестите срещу Лукашенко . 0| 3481 |18.04.2021 Малък самолет се разби край Париж, четирима загинаха . 2| 3285 |30.03.2021 Обвиниха враг №1 на Лукашенко в тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads