Реклама / Ads
11| 5891 |21.01.2023 НОВИНИ

Без компромис за танковете за Украйна приключи срещата в “Рамщайн”

.
Намаляват надеждите на Украйна за бърза доставка на бойни танкове от западните съюзници, след като държавите не се разбраха по въпроса. Въпросът дали Германия ще изпрати танкове Leopard 2 в Украйна или ще позволи на други страни, които имат такива, да го направят, беше водещ на срещата в базата "Рамщайн", но не се стигна до решение.
 

Военните министри на държавите в НАТО дадоха обещания за големи количества други оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, както и други модели танкове. Освен Германия, САЩ също се придържат към решението си все още да не предоставят танкова Abrams на Украйна. 


Развитието вероятно дойде като разочарование за Украйна, тъй като войната, отприщена от руска инвазия миналия февруари, продължава, без да се вижда изход. Украинският президент Володимир Зеленски изрично поиска повече бойни танкове. 


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза на пресконференция в края на срещата в Рамщайн, че докато времето е от съществено значение за Украйна да поеме битката с руските сили през пролетта, Украйна е добре оборудвана дори без Leopards.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред агенция "Ройтерс", че поддръжниците на Украйна трябва да се съсредоточат не само върху изпращането на нови оръжия, но и върху доставката на боеприпаси за по-стари системи и подпомагането на поддръжката им.


От своя страна Кремъл каза, че доставката на танкове за Украйна няма да помогне и че Западът ще съжалява за "заблудата", че Киев може да спечели на бойното поле.


Германия е под силен натиск да разреши изпращането на Leopards. Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц е традиционно скептична към военните намеси и предпазлива от внезапни ходове, които биха могли да накарат Москва да ескалира още повече конфликта. Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че не може да каже кога ще има решение за танковете, но Берлин е готов да действа бързо, ако има консенсус между съюзниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4976 |20.01.2023 Оръжията за Украйна, а не третия мандат и новите избори скараха ГЕРБ, БСП и ПП . 14| 3422 |20.01.2023 Димитър Стоянов: България предоставя военна помощ на Украйна . 5| 3233 |20.01.2023 Унгария блокира отпускането на 500 млн. евро за Украйна . 0| 3207 |20.01.2023 Обявиха въздушна тревога в цяла Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads