Реклама / Ads
0| 5186 |10.05.2007 НОВИНИ

За безобразията в следствието властта и ЕК са били сигнализирани още от 2004 г., знаело се дори за б

.
Множество сигнали за извършени безобразия в следствието е имало до всички инстанции, които са имали дори и малко отношение със службата. Докладни за натиск, незаконни действия и психически тормоз са адресирани още от 2004 година до Висшия съдебен съвет, до Главния прокурор, председателя на Народното събрание, до парламентарната комисия за борба с корупцията, до министъра на правосъдието и до Европ
В тях са описани множество случаи на неправомерно изземване на дела от следователи, включително и в тяхно отсъствие и прехвърлянето им в прокуратурата. Това е ставало със знанието и разпореждането на шефа на НСлС Ангел Александров, твърдят негови колеги. Обект на „интерес” са били главно дела от икономически характер като такива за извършени валутни престъпления и източване на ДДС. Няколко папки с доказателства за присвоени от държавата десетки милиони са били взети на личен „отчет” от шефа на следствието и известен прокурор. Вместо да обвинителен акт и вкарване в съда обаче те били прекратявани.
Който дръзнеше да се жалва и да съобщи за беззаконията беваше подлаган на тотален натиск, твърдят магистрати. Практика било срещу неудобни хора да се завеждат дела на основата на едно единствено показание от някой разследван за далавери. Извършилият услугата да анкисне следовател бил покровителстван и често разследванията срещу него се прекратявали или делото минавало в девета глуха.
Сега и главния прокурор и много други се правят на изненадани от случващото се в следствието, но истината е, че за атмосферата там е сигнализирано от години. Хората обаче се страхуват да излязат с имената си, защото някои от тях са били заплашвани, бити или са им потрошвали колите, твърдят магистрати.
Отдавна било известно също, че за касите, където се съхраняват веществени доказателства има неизвестен брой ключове. Те се ползвали от по няколко следователи едновременно, а достъп до тях имали и униформени от охранителна полиция. Това довело до изчезването на много важни доказателства по възлови дела в държавата. Изчезвали също и скъпи бижута и предмети.
„ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 77 |04.07.2022 Golden Wealth Baccarat - казино преживяване от високо качество . 0| 642 |04.07.2022 Не бъркайте предателството с водката, сельодката и „Ты меня уважаешь?“ . 0| 342 |04.07.2022 Зоран Заев: Македонският език и македонската идентичност са гарантирани в рамките на преговорите за ЕС . 0| 960 |04.07.2022 Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка, свързана с ББР
Реклама / Ads