Реклама / Ads
1| 3790 |04.02.2022 НОВИНИ

След 6-часови спорове: Бюджет 2022 мина на първо четене в ресорната комисия

.
Източник: БГНЕС
С 12 гласа ”за” и седем ”против” парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене държавния бюджет за 2022 година. Вносител на проектобюджета е Министерският съвет.
 

Очаква се бюджетът да влезе в пленарна зала за първо четене на 9 февруари.

 

Отсега има заявки както от опозиция, така и от управляващи за промени в текстовете между двете разглеждания.

 

Първото четене на Бюджет 2022 година в ресорната парламентарна комисия премина в 6-часови спорове за инфлацията и доходите на населението. Какво е равнището на инфлацията и как тя би стопила доходите на хората, особено на най-бедните, бе една от темите, които доведоха до остри реплики между бившия и настоящ финансов министър – Кирил Ананиев от ГЕРБ и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

 

„Този бюджет е проинфлационен колега, бъдете сигурни, който с обратна сила ще се върне върху естествено увеличаване на размера на инфлацията и оттам обедняването на българските граждани“, каза Ананиев.

 

„Това да кажем, че, вдигайки малко пенсиите или инвестирайки в социалните системи, ще доведе до инфлация и хората щели да обеднеят, извинете, но това е цинизъм“, отвърна Василев.

 

Министърът подчерта, че ако не са COVID мерките, по-високите социални и капиталови разходи, бюджетът би бил на излишък.


Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди за нов цикъл в лихвената политика и съответното му отношение към дълговата политика: „По отношение на лихвите очакването е, че сме на прага на промяна в тази политика, т.е. обръщане на лихвения цикъл, съответно оттегляне от тази политика на финансови стимули. Убеден съм, че това ще става много постепенно, но и плавно, без някакви сътресения. Но това ще има отражение, разбира се, и върху много неща, но също така и по отношение на цената на дълга и цената на финансирането на правителството. Това е нещо, което трябва да се вземе предвид“.

 

В проектобюджета за тази година е заложено поемане на нови задължения до 7,3 милиарда лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3478 |04.02.2022 Столтенберг напуска НАТО, вижте кой може да го наследи на шефския пост . 7| 3175 |04.02.2022 След забраната в Русия: Европейският съвет за радио и телевизия защити Deutsche Welle . 4| 3148 |04.02.2022 Журналист: За 50 дни Петков има повече присъствие в НС, отколкото Борисов за последните 4 години . 0| 3051 |04.02.2022 Ще е предимно слънчево в последния ден на работната седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads