Реклама / Ads
7| 4768 |12.12.2007 НОВИНИ

Бивши спортисти, служители на МВР и криминални затворници са в основата на престъпността

.
Към тези източници на организираната престъпност у нас се прибавят още някои бивши стопански и партийни ръководители, но и офицери от Държавна сигурност. Точно те преразпределяли държавните богатства чрез политиците.
 

Между 150 и 200 милиона лева са били вложени в купуването на гласове по време на местните избори.

Фрапантните цифри са от изследване за българската организирана престъпност, осъществено от Центъра за изследване на демокрацията. По повод на изследването германският посланик Михаел Гайер заяви, че местните избори са показали, колко силно влияние имат бизнесгрупировките в и върху местната власт у нас. Той добави, че изследването показва, че България не е свършила необходимото в борбата с високото ниво на престъпност и корупция у нас. По-рано пак по повод купуването на гласове германският посланик подчерта в интервю, сцециално за Frognews.bg, че пазаруването по време на избори не отговаря на европейските стандарти, а изявлението на Ахмед Доган за този акт като за европейски, предизвиквало доста реакции на недоволство в Германия.

Михаел Гайер добави още, че достъпът до Шенгенската зона ще предизвика нови дискусии в Европа пак във връзка с начините, по които България се справя (и дали го прави) с организираната престъпност.

Според проучване, представено от Тихомир Безлов, корените на българската организирана престъпност наподобяват тези на престъпността в Русия. И в двете страни имало три източника на организирана престъпност: бивши спортисти, бивши служители на МВР и бивши криминални затворници. Силовите групировки у нас са спечелили влияние, структури, а такива като ВИС и СИК и национално покритие. Сред източниците на организираната престъпност са и така наречените олигарси, сред които бивши стопански и партийни ръководители, но и офицери от Държавна сигурност. Те били хората, преразпределящи държавните богатства чрез политиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4913 |11.12.2007 Симеон призова депутатите си да не се карат с бившите си колеги . 5| 7273 |19.07.2007 Първанов бил агент "Гоце", 12 негови служители също с картончета . 0| 5258 |06.07.2007 Интърнешънъл Хералд Трибюн: Квалифицираните служители масово напускат Източна Европа . 0| 5492 |03.05.2007 Обслужването в пощенските клонове e лошо, служители пращат клиентите да се оплакват на министъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads