Реклама / Ads
2| 5298 |01.03.2011 НОВИНИ

Бизнесът дава на съд Националната здравна карта

.
От Българската стопанска камара (БСК) обявиха, че ще дадат приетата от кабинета Национална здравна карта.
 

И в момента ВАС гледа жалба от пациентски организации срещу заповедите на здравния министър, с които бяха назначени комисиите за изработване на областните здравни карти. Те бяха основа за изготвянето на Националната здравна карта и ако те бъдат отменени, националната карта също може да се окаже извън закона.

“Обезпокоени сме от някои постановки, залегнали в картата, които са в противоречие с утвърдените конституционни принципи за равнопоставеност на собствеността, гарантиране на конкуренцията, недопускане на дискриминация и равен достъп до медицински услуги за всички български граждани“, коментираха от БСК.

Преди седмица срещу картата се изказаха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Най-спорният момент, според бизнеса, са задължителните договори на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) с 57 държавни болници, а останалите здравни заведения ще се конкурират за работа с касата.

През тази година все пак няма да настъпи съществена промяна, защото НЗОК ще продължи да сключва договор с всички болници, отговарящи на условията за това. В бъдеще идеята на здравния министър е болниците да се конкурират за работа с касата и тя да отсява партньорите си по определени критерии.

“Нарушава се равнопоставеността между отделните видове собственост на здравни заведения - частна, държавна, общинска, което от своя страна води до деформация на конкурентната среда. Дискриминационното решение води до липсата на реална конкуренция между отделните здравни заведения, което е предпоставка за влошаване на качеството на предлаганите от тях медицински услуги и обслужването на населението. Нарушава се и свободата на потребителите за избор на здравно заведение“, коментираха от камарата.

“Недопустимо е редът и начинът на използване на средствата от НЗОК да се определя с решение на Министерския съвет, а не от Надзорния съвет на НЗОК, който по закон е упълномощен за това. По този начин не се зачита трипартитният принцип на управление на НЗОК, в качеството й на институция, оперираща с публични средства. Известно е, че 67 на сто от ресурса, с който касата разполага, се формира от осигурителните вноски на работодатели и осигурени лица“, смятат от БСК.

От там коментираха още, че се възпрепятства процесът на приватизация в сектора и привличането на инвестиции, включително чуждестранни.

Бизнесът е недоволен и от това, че Националната здравна карта не е обсъждана предварително - нито в Националния съвет за тристранно сътрудничество, нито в Надзорния съвет на НЗОК, в които участват представители на работодателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4801 |24.02.2011 Бизнесът видя пороците на НЗОК . 4| 5026 |22.02.2011 КСНС ще нищи националната сигурност и "Шенген" . 17| 5011 |14.02.2011 Борисов и Първанов ще обсъждат националната сигурност . 25| 5670 |30.01.2011 К. Добрев: Не може дюнерът да бъде елемент от националната сигулност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads