Реклама / Ads
0| 4213 |29.04.2022 НОВИНИ

Bloomberg: Зеленски и Путин приеха поканата за срещата на Г-20 в Индонезия през ноември

.
Владимир Путин, Володомир Зеленски
Президентите на Русия и Украйна приеха поканата от Индонезия, настоящ председател на групата на 20-те, за голямата среща на върха през ноември месец тази година. Това съобщава Bloomberg.
 

Решението да бъдат поканени и двамата лидери показва деликатния баланс, който страната от Югоизточна Азия се опитва да постигне като домакин на Г-20 тази година. Русия е член на Г-20 и страните в групировката са разделени по отношение на реакцията си към Москва за нейната война в Украйна. 

 

Президентът на Индонезия Джоко Видодо каза, че пандемията и войната в Украйна оказват влияние върху възстановяването на световната икономика и именно в този контекст той покани Путин и Зеленски на срещата на върха в отделни разговори с тях през седмицата.

 

„Изразих надеждата си, че войната може да приключи скоро и да се постигне мирно решение чрез преговори“, каза той в своя реч. „Разбираме, че Г-20 може да бъде катализатор за възстановяване на световната икономика“.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да каже дали Путин ще присъства лично. Докато Русия се готви за срещата на върха в Бали, е „преждевременно“ да се обсъждат подробности за нейното участие, каза той пред репортери по време на конферентен разговор в петък, отговаряйки на въпроси за възможността за среща със Зеленски там.


Досега Путин отказва да се срещне със Зеленски, въпреки че украинският лидер смята, че това е единственият начин да се сложи край на войната. Преговорите за временно прекратяване на огъня се борят за успех и няма значителен напредък по по-широко мирно споразумение.

 

Русия беше тежко санкционирана от някои държави от Г-20 за войната си в Украйна и лидери, включително американския президент Джо Байдън, едва ли биха седнали на една маса с Путин, ако той се присъедини към срещата. Байдън каза, че би подкрепил изгонването на Русия от Г-20 изцяло, въпреки че други членове като Китай се противопоставиха на това.

 

Русия беше изгонена от по-малката група на осемте след анексирането на Крим от Путин през 2014 г., припомня Bloomberg.

 

„Индонезия иска да обедини Г-20. Не позволявайте да има разделение“, призова Уидодо. „Мирът и стабилността са ключът към възстановяването и развитието на световната икономика".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 59362 |29.04.2022 Мая Манолова: Не Путин ни спря газа, правителството се отказа заради комисионни от 10 млн. . 0| 3772 |29.04.2022 The Washington Post: Докато Путин дрънка с ядрената си сабя, „ученикът“ му Ким Чен Ун си води бележки . 0| 3556 |29.04.2022 Пореден ракетен обстрел по Киев, докато Гутериш разговаря със Зеленски. Десетки са ранени . 0| 12170 |28.04.2022 ”Зюддойче Цайтунг”: Путин удари България с газа за назидание, като член на ЕС е щука в езеро с шарани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads